Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry Potter - från barnfilm till thriller

Annons
Från godmodigt söndagsäventyr till paranoid thriller. Regissören Mike Newell jämför "Harry Potter och den flammande bägaren" med gastkramande klassiker som Hitchcocks "I sista minuten" - plus lite tonårskärlek.


Filmen hade nyligen galapremiär i London och kritikerna har svårt att enas om den fjärde del i filmsagan om Harry Potter. Omdömena går från "den bästa Harry Potter-filmen hittills" till att filmen är oinspirerad och att slutet bara väcker "förundran och fasa".

För att vara en barnfilm har "Harry Potter och den flammande bägaren" fått genomgående höga åldersgränser, elva år i Sverige. Redan när boken kom ifrågasatte recensenterna om det här verkligen var en berättelse för barn, på grund av de otäcka scenerna när Harry Potter ställs inför sin ärkefiende, den återuppståndne Lord Voldemort. Och inte blir det mindre läskigt i filmen, där den briljante skådespelaren Ralph Fiennes gör ett isande porträtt av Ni-Vet-Vem.

Regissören Mike Newell har tidigare gjort filmer som "Fyra bröllop och en begravning", "Donnie Brasco" och "Mona Lisa smile". Han blev kontaktad av producenten David Heyman som bad honom läsa boken och sedan säga vilken typ av film han ville göra. Svaret var överraskande - en thriller i Hitchcocks anda.

- Paranoida thrillers handlar om människor som inte vet vad som håller på att hända dem. I början av "I sista minuten" är det en solig eftermiddag och Cary Grant är nöjd med sitt liv. Men plötsligt råkar han ut för en massa saker och ställs så småningom mot en skurk som hela tiden haft planer för honom. Det är precis vad som händer Harry Potter i boken, säger Newell till The Telegraph och fortsätter:

- Jag ville göra en film som var så driven av Voldemorts planer att man redan från början skulle befinna sig i en otäck, oroade värld och så får man följa Harry i den känslan. Historien har en fantastisk klassisk form och när jag såg det visste jag att jag ville göra filmen.

Boken "Harry Potter och den flammande bägaren" är en tegelsten på dryga 700 sidor som rymmer ett myller av äventyr - från VM i Quidditch till den magiska trekampen där Harry Potter tävlar i livsfarliga grenar mot elever från andra trolldomsskolor. Allt det finns med i filmen men Newell har valt att fokusera på de tunga känslorna - Harrys kamp mot Voldemort och de tre vännernas första steg in i vuxenlivet.

För en 14-årig pojke finns det nämligen något som är nästan lika skrämmande som en närkamp med världens ondaste trollkarl - 14-åriga flickor. Harry förälskar sig i den söta Cho Chang, spelad av nykomlingen Katie Leung, men hans tafatta försök att charma henne faller inte i god jord. På en presskonferens i London berättade skådespelaren Daniel Radcliffe att han kan känna igen sig i just det problemet.

- Jag och Harry är lika på så sätt att ingen av oss har god hand med kvinnor. Jag tror att den man som säger att han aldrig haft ett pinsamt ögonblick med en flicka är en lögnare. Eller så saknar han all insikt och sitter och tror att allt går bra medan flickan tänker "vem är den här mannen och varför pratar han med mig".

Extra mycket tafatthet bjuder julbalen på, där nervösa tonåringar dessutom måste få till en mängd avancerade danssteg. För ackompanjemanget står ett stjärnspäckat band med medlemmar från Radiohead och Pulp, med Pulps sångare Jarvis Cocker som frontman. Han har specialskrivit låtar som "Magic works" och "Do the hippogriff".

Newell är den tredje regissören som tar sig an J K Rowlings magiska böcker, efter amerikanen Chris Columbus och mexikanen Alfonso Cuarón. Nästa år inleds inspelningen av den femte filmen, "Harry Potter och Fenixorden" - då med den brittiske tv-regissören David Yates vid rodret.

"Harry Potter och den flammande bägaren" får världspremiär den 18 november. (PM)


Fakta: Nya ansikten

+ Ralph Fiennes som Voldemort. En av Storbritanniens mest hyllade skådespelare, med filmer som "Schindler´s list" och "Den engelske patienten" på meritlistan. Nu bioaktuell i "The constant gardener".

+ Brendan Gleeson som Mad Eye Moody. Dublinfödd skådespelare som blivit en av Hollywoods favoritskurkar, i filmer som "Troja" och "Kingdom of heaven".

+ Katie Leung som Cho Chang. Skotsk 18-åring utan tidigare skådespelarerfarenhet. Fick rollen i konkurrens med mer än 3 000 andra flickor.

+ Robert Pattinson som Cedric Digory. 19-årig Londonkille som gjorde en liten roll i "Vanity fair". Sysslar också med musik och alla typer av idrott.

+ Stanislav Ianevski som Viktor Krum. 20-årig nykomling från Bulgariens huvudstad Sofia.

+ Clémence Poésy som Fleur Delacour. 24-årig fransk skådespelerska som agerat i franska långfilmer och engelska tv-produktioner sedan hon var 14 år.

Mer läsning

Annons