Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena hejar på Sverige och Grekland

Annons
Göteborgskan Elena Paparizou gick från ena halvan i Antique till en solokarriär. Nu har hon lagt till ett H till sitt namn och tävlar för Grekland i Eurovisionschlagern - men hejar fortfarande på Sverige. I maj släpper hon ett soloalbum.


Den 21 maj är det dags. Då tävlar Göteborgskan Elena Paparizou för Grekland i Eurovisionsschlagerfestivalen i Kiev med låten "My number one". Inför tävlingen har hon ändrat sitt förnamn till Helena för att undvika att olika nationaliteter uttalar hennes namn fel.

Sedan två månader tillbaka är hon mitt uppe i förberedelserna för finalen. Det har inneburit många långa resor runt Europa och ett dygnet runt-arbete som verkar ganska utmattande. Men Helena Paparizou verkar både pigg och uppåt och låter endast ana ett stråk av begynnande nervositet.

- Att prata med många journalister känns väldigt bra för då förbereder jag mig psykiskt. Jag glömmer nervositeten när jag är ute och reser. Men när klockan blir tolv och jag ska hem och lägga mig tänker jag "Vad ska hända den 21 maj?", säger sångerskan.

Hon har hunnit lyssna en hel del på konkurrenternas bidrag och har redan fått korn på några starka kandidater, som Norge, Malta, Cypern och Schweiz. Under promotionturnén har hon dock varit noga med att lyfta fram det svenska bidraget och ser inte Martin Stenmarck och "Las Vegas" som någon konkurrent.

- Jag tror att Martin Stenmarck har jättebra chanser. Han är musikalartist och kan utnyttja låten till 110 procent. Han ser väldigt bra ut, vilket kan hjälpa mycket när man håller på med musik. Det kommer att gå ruggigt bra för Martin.

Helena Paparizou är uppvuxen i Örgryte utanför Göteborg och betraktar både Sverige och Grekland som sina hemländer. Hon påstår till och med att hon kan nöja sig med att bli tvåa om Sverige kommer etta. Men självklart vill hon vinna.

- Jag åker ju inte dit för att förlora. Jag är där för att satsa och vill jättegärna vinna. Så det är viktigt. Jag håller på 24 timmar om dygnet med det här. Hade det existerat 27 timmar så hade jag hållit på i 27 timmar.

- Och det vore jättehäftigt att se Eurovisionschlagern 2006 i Grekland. Kan du tänka dig att se tävlingen på Akropolis! Det vore stenhäftigt.

Innan den stora finalen släpper Helena Paparizou sitt första soloalbum i Sverige, som bortsett från vissa tillägg och marknadsanpasningar är samma album som hon släppte i Grekland förra året. Där ingår tävlingsbidraget "My number one", de övriga tre låtar som hon framförde under den grekiska tävlingen, samt ett antal låtar av svenska låtskrivare. Den 4 maj släpps albumet "My number one".

- Det känns väldigt kul. För det första hoppas jag att de som tycker om Antique tycker om den här skivan också.

Som ena halvan i duon Antique fick Elena Paprizou stora framgångar. Gruppen vann också den grekiska melodifestivalen 2001 med låten "I´ll die for you". 2003 bestämde de sig för att ta en paus, något som Helena Paparizou inte ångrar även om det kändes deppigt att lämna gruppen.

- Det kändes som att vår musik inte utvecklades mer. Vi fick ta en brejk i stället för att låta det dö ut. Och jag tror att det var ganska bra att vi gjorde det. Vi lämnade Antique under den period det var bra, i stället för att köra ner det i diket. (PM)

Mer läsning

Annons