Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Paparizou - hela Europas number one

Annons
När Helena Paparizou på tisdagen gick upp på scen för att repetera sin låt "My number one" kände hon redan av pressen inför finalen i schlager-EM på lördag. I förhandstipsen är Helena Paparizou hela Europas number one.


- Jag har svårt att sova. Det är inte lätt att vara segertippad. Jag får ju hela pressen på mig. Sedan Antique tävlade 2001 har tävlingen totalt förändrats. Det är större, mer kaotiskt och mer press, säger hon om att vadslagningsfirmor, press och festivalfans tippar henne som vinnare av Eurovision Song Contest på lördag.

- Det är jättesmickrande och jättekul. Men det är svårt att säga vad det innebär. Vissa år vinner favoriterna, men till exempel 2001 när Antique tillhörde favoriterna kom Estland helt otippat och tog hem segern. Jag hoppas att det inte blir ett sådant år i år.

Grekland tillhör länderna som de senaste åren har ökat satsningen på Eurovision Song Contest. Att vinna tävlingen ses som en ovärderlig pr-vinst för turistindustrin. Helena Paparizou är själv medveten om att hon sedan hon valdes ut att sjunga det grekiska bidraget ingår i ett stort pr-maskineri för hennes andra hemland vid sidan om Sverige.

- Jag vill jättegärna se en schlagerfinal i Grekland nästa år. Det skulle vara fantastiskt. Det känns inte som om jag tävlar ensam, utan jag har tio miljoner greker bakom mig. Det har blivit en jättestor grej där, säger hon.

"My number one" är en eurodiscolåt besläktad med låtarna som Helena Paparizou gjorde tillsammans med Nikos Panayotidis i Antique. Men i discorytmerna ligger en slinga spelad på lira, som är ett klassiskt grekiskt instrument. I slutet av sitt nummer spelar Helena Paparizou själv på tre strängar till en symbolisk lira där strängarna sitter fast i dansarna.

- Jag är stolt över att liran finns med. Jag tycker att det ska höras från vilket land en låt kommer. Många frågar om jag inte vill tävla för Sverige i Melodifestivalen någon gång, och visst skulle jag kunna tänka mig det. Men då skulle jag gärna vilja att det var med en låt med svenska folktoner i. Jag skulle gärna sjunga tillsammans med Nordman eller Sarek till exempel.

Som svenska håller hon givetvis på Sverige också och säger att hon gärna skulle bli tvåa om bara Martin Stenmarck vann.

- Jag gillar honom jättemycket. Han är en ruskigt bra musikalartist och det är en bra musikallåt han gör. Han har nog chans att vinna också för han är ensam om det han gör med "Las Vegas".

Grekland tillhör liksom Sverige länderna som är direktkvalificerade till finalen. Hon är egentligen inte så förtjust i det. Att visa upp sig i semifinalen skulle ha gett Europa chansen att höra hennes låt en extra gång. Hon är medveten om att hon själv kämpar med flera andra bidrag som blandar disco med schlagerpop.

- Det är stenhård konkurrens i år. Så många bra låtar! Detta är det bästa startfältet på många år. (PM)


FAKTA: Helena Paparizous favoriter i schlager-EM:

+ Sverige: Martin är en ruskigt bra musikalartist och det är en bra musikallåt han gör.

+ Norge: De är ju stencoola och skapar en skön stämning. Det är en bra rocklåt.

+ Vitryssland: Nikos Terzis som gjort låten skrev "I would die for you" åt Antique.

+ Malta: Jag hörde Chiara sjunga när jag stod och gjorde i ordning mig och håret reste sig på mina armar.

+ Holland: Glennis Grace sjunger också underbart.

+ Litauen: För att Bobby Ljunggren har skrivit den.

Mer läsning

Annons