Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Paparizou - hela Europas number one

Helena Paparizou känner av pressen inför finalen i schlager-EM på lördag. I förhandstipsen är Helena Paparizou hela Europas number one.

Annons
Jag har svårt att sova. Det är inte lätt att vara segertippad. Jag får ju hela pressen på mig. Sedan Antique tävlade 2001 har tävlingen totalt förändrats. Det är större, mer kaotiskt och mer press, säger hon om att vadslagningsfirmor, press och festivalfans tippar henne som vinnare av Eurovision Song Contest.
Grekland tillhör länderna som de senaste åren har ökat satsningen på Eurovision Song Contest. Att vinna tävlingen ses som en ovärderlig pr-vinst för turistindustrin. Helena Paparizou är själv medveten om att hon sedan hon valdes ut att sjunga det grekiska bidraget ingår i ett stort pr-maskineri för hennes andra hemland vid sidan om Sverige.
Jag vill jättegärna se en schlagerfinal i Grekland nästa år. Det skulle vara fantastiskt. Det känns inte som om jag tävlar ensam, utan jag har tio miljoner greker bakom mig. Det har blivit en jättestor grej där, säger hon.
My number one är en eurodiscolåt besläktad med låtarna som Helena Paparizou gjorde tillsammans med Nikos Panayotidis i Antique. Men i discorytmerna ligger en slinga spelad på lira, som är ett klassiskt grekiskt instrument. I slutet av sitt nummer spelar Helena Paparizou själv på tre strängar till en symbolisk lira där strängarna sitter fast i dansarna.
Jag är stolt över att liran finns med. Jag tycker att det ska höras från vilket land en låt kommer. Många frågar om jag inte vill tävla för Sverige i Melodifestivalen någon gång, och visst skulle jag kunna tänka mig det. Men då skulle jag gärna vilja att det var med en låt med svenska folktoner i. Jag skulle gärna sjunga tillsammans med Nordman eller Sarek till exempel.
Som svenska håller hon givetvis på Sverige också och säger att hon gärna skulle bli tvåa om bara Martin Stenmarck vann.
Jag gillar honom jättemycket. Han har nog chans att vinna också, för han är ensam om det han gör med Las Vegas. (PM)

Helena Paparizous favoriter i schlager-EM:

+ Sverige: Martin är en ruskigt bra musikalartist och det är en bra musikallåt han gör.
+ Norge: De är ju stencoola och skapar en skön stämning. Det är en bra rocklåt.
+ Vitryssland: Nikos Terzis som gjort låten skrev I would die for you åt Antique.
+ Malta: Jag hörde Chiara sjunga och håret reste sig på mina armar.
+ Holland: Glennis Grace sjunger också underbart.
+ Litauen: För att Bobby Ljunggren har skrivit den.

Helena Paparizou har utvecklats till en av Greklands mest populära sångerskor sedan hon tävlade med Antique för Grekland 2001. I år har hon hela Grekland bakom sig när hon sjunger My number one i finalen i Eurovision song contest.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Mer läsning

Annons