Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena tog schlager-EM med en dans

Nu är hon hela Europas nummer ett. Sveriges Helena Paparizou segrade i schlager-EM för Grekland med låten \"My number one\". För Martin Stenmarck hjälpte det inte att satsa hundra procent. \"Las Vegas\" var ingen vinnare.

Annons
Jag är så glad att den här segern kom efter så många år. Vi har visat den moderna sidan av Grekland, sade Helena Paparizou efter segern,

För tusen år sedan blev den svenska vikingaprinsessan Ingegerd en mytomspunnen storfurstinna i Kiev. Nu har Sverige skickat sin andra härskarinna Helena Paparizou. Den svensk-grekiska sångerskan höll för favorittrycket.

- Det var smickrande men också pressande att vara favorit, sade Helena Paparizou och tackade intensivt alla i det stora grekiska turistprojektet för att ta Eurovision Song Contest till Grekland tillsammans med OS.

Hon berättade på presskonferensen att hon känner sig lika mycket svensk som grek.

Det är en ära för mig att vara svensk. Jag är mycket lycklig för min uppväxt. Tack Sverige!

Genom hela veckans repetitioner satte den proffsiga sångerska sitt hetsiga dansnummer lika säkert varje gång och i finalen funkade allt. På frågan om hennes låt var en kopia av Ruslanas vinnarlåt förra året svarade hon:

När Sertab segrade för Turkiet för två år sedan var det många länder som inspirerades till att använda sitt lands musikaliska tradition. \"My number one\" är en mycket typisk grekisk sång gjord på ett mycket modernt sätt.

Besviken Martin
Sverige får däremot kämpa sig fram till nästa års Eurovision Song Contest via semifinalen. Det var en väldigt besviken Martin Stenmarck som kom ut ur arenan.

Det här suger! Det känns riktigt jobbigt just nu. Jag tycker att jag satte numret bättre än någon gång tidigare men det funkade inte, sade han.

Martin Stenmark fick till sin låt bättre än någon gång tidigare under veckan. Men det stod genast klart att han var chanslös. Det var svårt att anmärka på hans sätt att framföra \"Las Vegas\", men med facit i hand är det lätt att konstatera att det var fel låt i sammanhanget.

Ja, det var det väl. Men jag vill inte lägga bördan för misslyckandet på någon annan. Jag är nog den som tar det hårdast. Jag trodde stenhårt på att jag skulle vinna, jag hade ingen annan tanke än att göra Sverige rättvisa.

Tiden har gått förbi de gamla klassiska schlagerländerna. Tävlingen har förändrats och England, Tyskland, Irland, Frankrike och kanske även Sverige har inte hängt med. Nu är det nya länder som har initiativet. Under veckan har det talats om påkostade pr-kampanjer som pågått under lång tid. Sverige har inte fattat galoppen. Det har däremot Grekland, som ryktas ha lagt omkring 40 miljoner på kampanjen att ta Helena Paparizou till segern.

Proffsigast
Helena Paparizou är en av tävlingens mest proffsiga artister, känd för stora delar av Europa. 2001 kom hon trea för Grekland med Antique och låten.

Trumdunket låg tungt över arenan. Fjolårets segrare och Ukrainas stolthet Ruslana fick med eldkastare i handen chansen att slå an tonen innan tävlingen började. Men hennes vilda danser från förra året dök upp i flera av tävlingslåtarna.

Efter årets festival kan det vara dags att sluta tala om schlagerfestival. I årets tävling hade rocken större plats än någon gång förr. Moldavien lät gammelfarmor banka in takten i deras framgångsrika premiär i tävlingen och norske sångaren Glam i Wig Wam pumpade fram Norges kanske framgångsrikaste bidrag på tio år. Med revolutionsorange flagga vid mikrofonstativet flörtade han med den ukrainska publiken.

Har präglat Kiev
Eurovision Song Contest har präglat Kiev hela veckan. Finalkvällen var Frihetens torg fyllt av många tusen ukrainare som såg tävlingen på storbildsskärmar och presidenten Victor Jusjtjenko lämnade över priset till Helena Paparizou.

Ledningen för Eurovision Song Contest har kämpat för att tygla Ukrainas vilja att göra sändningen till en kombination av turistbroschyr och politisk manifestation. Det lyckades sådär. Inför Ukrainas bidrag visades propagandabilder från revolutionen i vintras till publikens jubel. När protestrockarna Greenjolly klev upp på scen för att sjunga kampsången från Decemberrevolutionen var det med handbojor på dansarna och orange tröjor. Att bandet tvingats ändra texten förändrade ingenting. (PM)

Mer läsning

Annons