Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helene Tursten erövrar världen

Annons
Efter Mankell och Marklund är Helene Tursten nästa svenska deckarförfattare att erövra världen. Hennes böcker läses av tyskar och amerikaner och snart ska en av dem bli film. Nu kommer hennes sjätte bok om polisen Irene Huss, "Eldsdansen".


Hon har lämnat Göteborg för de värmländska skogarna men pratar fortfarande bred göteborgska. Helene Tursten är tjusig i turkost och guld, och pratar med stolthet i rösten om filmprojektet "Tatuerad torso".

- Vi har börjat med manuset och kommit väldigt långt med det. Charlotte Lesche är huvudmanusförfattare men jag har varit med lite grann och tittat och det är jättekul att lära sig nya saker. Det är en helt ny dimension i mitt jobb. Det viktiga är att det blir en bra film - den måste inte slaviskt följa boken för att blir bra.

Ännu finns ingen regissör knuten till projektet, och producenterna är på Cannesfestivalen för att prata pengar med de tyska finansiärerna. Tyskland är det land där Turstens böcker och kriminalinspektör Irene Huss säljer allra bäst.

- Det är väl den skandinaviska kriminalvågen jag surfar på, helt enkelt. Jag kom i rätt tid för Henning Mankell blev ju väldigt stor i Tyskland och då ökade intresset på tyska förlag för andra skandinaviska deckarförfattare. Så det har gått kanonbra, de bara trycker nytt hela tiden.

Vad får du för reaktioner från tyska läsare?

- Många tyska män tycker att det är förfärligt feministiskt - i Sverige få jag på huden av svenska feminister för att Irene inte är tillräckligt feministisk. Hon är ju alltid en iakttagare. Sen får jag ofta reaktionen från tyska män att det inte är "frauenkrimi". Det är lite mjukare deckare som riktar sig till kvinnor. Mina böcker är lite för tuffa och hårda för att vara "frauenkrimi" och då tycker många tyska män att jag inte håller mig på mattan. Men jag får också inbjudningar till deras lyxyachter.

Hennes nya bok "Eldsdansen" handlar om Sofie som elva år gammal blir misstänkt för att ha bränt inne sin styvfar i familjens villa. Den unga polisen Irene Huss sätts på fallet men flickan vägrar att prata och utredningen läggs ner. 15 år senare dyker Sofies namn upp i en ny mordutredning och Irene Huss får plocka upp tråden med den mystiska flickan.

Idén till Eldsdansen föddes när Helene Tursten och hennes systrar åkte på semester till Mallorca och råkade bli ombokade till ett lyxhotell. En kväll satt de på terrassen när en ung kvinna klev in genom dörren. Hon var lång och smal med ett vackert ansikte, och trots hettan klädd i skinnjacka, rosa tajts och stickade benvärmare.

- Hon gick in i baren och man såg hur folk nästan famlade efter koftorna, det blev kallt när hon passerade. Min syster tittade på mig och sade "vad fan var det där?". "Det var min nya bok", sade jag för då kände jag att kugghjulen gick igång. Hur kan en människa ha denna aura omkring sig? Det finns naturligtvis skäl till detta - och det blev historien om Sofie.

Bilden av den outgrundliga kvinnan blandades med erfarenheter från Turstens relation med en väninna och hennes son. Sonen diagnostiserades i vuxen ålder med Aspbergers syndrom, en form av autism. Helene Tursten tror att den här sortens dolda handikapp är något som förkommer mer i brottsutredningar än vad polisen är medveten om.

- Jag tror att barn med den här sortens handikapp väldigt ofta råkar i tråkigheter. I situationer när de har med rättvisan att göra, antingen som offer eller misstänkta förövare, så agerar de så konstigt. Det går inte att tolka dem utifrån hur "normala" ungar reagerar. Tystnaden tar man som att de antingen är skyldiga eller har något att dölja. Det är ingen kritik mot polisen för poliser har ingen utbildning alls i att förhöra den här typen av barn.

En yrkeskår som får en rejäl släng av sleven i "Eldsdansen" är författare. Boken öppnar med en scen från Bokmässan i Göteborg och de författare som kallas till förhör är pladdriga, neurotiska och självcentrerade. Själv kände hon sig som ett nyfött barn när hon vid dryga 40 hamnade i förlagsvärlden och stötte på etablerade författare.

- Jag hade hjärtligt roligt när jag skrev om dem. Det är inga hemska nidporträtt eller så, men det är lite kul. De är lite småfjantiga och poserande. Man blir lite egotrippad för att det är ett så ensamt jobb. Många författare lever och blommar mest i sina böcker, som personer kan de vara väldigt kantiga och svåra.

Flera av hennes böcker har även publicerats i USA och funnit en tillräckligt stor läsekrets för att det amerikanska förlaget ska fortsätta samarbetet. Ingen lätt bedrift med tanke på att bara 1,4 procent av alla böcker som publiceras där är översatt litteratur.

- I USA skiljer man inte på kriminallitteratur och vanlig skönlitteratur som vi gör i Europa. Jag blev recenserad i stora tidningar av litteraturprofessorer. Det är man ju så ovan vid att man håller på att svimma. De tar all litteratur på yttersta allvar.

- Där analyserades min skildring av det svenska samhället och man var väldigt förvånad över hur likt det var det amerikanska. Man blev nästan förvånad över att vi har datorer och kylskåp. De tror att vi européer fortfarande står i brödköer i sönderbombade städer.

Hur upptäckte du deckargenren?

- När jag gick i femte klass på Högsboskolan i Göteborg var det någon framsynt bibliotekarie som hade införskaffat "Sherlock Holmes samlade verk" från ett antikvariat, komplett och med fina torrnålsgravyrer. Och jag slukade dem. Jag läste klassikerna, Poe och Conan Doyle, utan att förstå att det var kriminallitteraturens vagga. (PM)


Fakta/Helene Tursten

Fullständigt namn: Ulla Helene Marie Tursten

Född: 1954 i Göteborg.

Bor: I Sunne.

Familj: Make, dotter och hund.

I cd-spelaren: "Det låter väldigt egotrippat men jag har faktiskt talboken till "Eldsdansen". Gunilla Röör läser den så bra."

Senast lästa bok: "Den jag aldrig var" av Majgull Axelsson.

Favoritfilm: "Gudfadern".

Hjälte: "Folk som orkar härda ut utan att knäckas, som orkar behålla sina ideal - som Mandela. Sådana måste man bara beundra."

Aktuell: Med "Eldsdansen", hennes sjätte bok om kriminalinspektör Irene Huss. I höst ska hon återuppta arbetet med filmmanuset till "Tatuerad torso" men i övrigt väntar en lång semester.

Mer läsning

Annons