Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre musik än teater för Hellberg

Mattias Hellberg är ett nytt ansikte i Nationalteatern, men har spelat musik i många år innan han fick frågan om medlemskap i Nationalteatern.
– Jag hade mest hört Nationalteatern på fester och så. Men jag tyckte ändå att det kändes som en lysande idé.

Annons
Mattias Hellberg är i första hand soloartist, men utgör även halva Hederos & Hellberg. Han är med i dubreggaeprojektet Kanzion, och backar upp Stefan Sundström. Dessutom har han spelat med bland andra Tottas bluesband, Hellacopters och Diamond dogs. Och nu proggrockinstitutionen Nationalteatern.
Har du pluggat in låtarna ordentligt?
- Nej. Jag har lyssnat lite mer, men mest på de låtar vi spelar. Jag har alltid fuskpärm med mig på scen. Jag måste ha det. Det funkar inte att stå där och hitta på, som jag kan göra när jag gör mina egna grejer.
Det finns en ganska ofta återgiven historia om hur du i ert första band Nymphet noodles programmerade om Martin Hederos från förtappad proggare till rockmusiker. Nu när det är du som spelar med en proggorkester, ger han igen för det då?
- Han ringer och trackar mig varje dag, haha. Nej. Men jag vet inte om Nationalteatern är progg egentligen. I så fall kan man lika gärna kalla det punk. Som jag ser det är det ett rockband.
Gillar du progg över huvud taget?
- Jag vet inte. "Progg" låter så tråkigt. När jag hör det tänker jag på tv-programmet Magasinet som gick när jag var liten. Som jag minns det var det ett slags vänstermysigt Agenda. Mikael Wiehe och Björn Afzelius kunde komma och yttra sig i olika frågor. Det var grovkornigt och alla hade polokragar och näbbstövlar.
Nationalteatern var ju en teaterförening från början. Om de sätter upp en pjäs nu, är du med då?
- Nej. Det skulle jag inte kunna. Jag provspelade för en norsk film i våras, men det gick inte vägen. Så bra skådis var jag.
För ett par veckor sedan spelade du tillsammans med Martin Hederos på tidningen Sonics femårsfest. Är en Hederos & Hellberg-återförening på gång?
- Vi ska faktiskt ut på turné ihop i april, i Europa. Mer kan jag inte säga just nu.

Bildtext:
Mattias Hellberg är en man med många järn i elden. Det senaste: sångare i legendariska Nationalteaterns rockorkester.

Mer läsning

Annons