Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helvetesvandring mot försoning

Annons
En familj i sönderfall, en tonårsdotter på väg att gå under. Temat är mörkt och tungt i Björn Runges nya film "Mun mot mun". Men själv tycker han att ledordet i filmen är försoning.


- Den handlar om människor som har sjabblat bort sin första chans, men får en andra chans i livet. När filmen börjar är det en tjock glaciär över alla de här människorna. Vi får följa processen när den smälter tills de står där med sina hjärtan i handen, säger Björn Runge.

Förväntningarna är stora på Runges första film efter kritikerrosade och prisbelönta "Om jag vänder mig om". Och redan nu har en del tidningar utnämnt "Mun mot mun" till 2005 års bästa film. Det är en stark och känsloladdad berättelse om ett föräldrapar vars 18-åriga dotter Vera har rymt hemifrån. Hemma har hon blivit slagen och hotad av sin pappa - nu har hon förälskat sig i en äldre missbrukare som knutit henne hårt till sig. I sin skam och skuld gör föräldrarna, som spelas av Marie Richardson och Peter Anderson, allt för att rädda dottern från undergången.

"Den är som 'Lilja 4-ever' fast ännu dystrare", utbrast en garvad journalist efter pressvisningen av filmen. Men Björn Runge håller inte med. Han tycker att det ändå finns hopp i beskrivningen av Vera.

- Hade jag inte trott på de här människornas möjlighet att förändra sin tillvaro så hade den här filmen aldrig blivit gjord. Hoppet var givetvis viktigt. Jag tycker också att man har ett ansvar mot publiken. Det här är en ganska intensiv resa och då vill jag att publiken ska känna att det är värt att följa de här karaktärerna.

I "Mun mot mun" återkommer flera av de skådespelare som medverkade i "Om jag vänder mig om". Ann Petrén, Ingvar Hirdwall och Pernilla August dyker upp i mindre roller, medan Peter Andersson och Marie Richardson har fått huvudroller. Björn Runge talar om hur skönt det känns att jobba med skådespelare man känner väl - nästan som i en teaterensemble.

- Arbetet med "Mun mot mun" startade egentligen på en balkong i Trollhättan. I augusti 2004 spelade jag in kortfilmen "Rensa fisk" med Marie Richardson och Peter Andersson. Jag märkte att de fungerade väldigt bra ihop. Och under en rökpaus på den där balkongen frågade jag om jag fick skriva en långfilm där de var ett föräldrapar med en dotter som har rymt hemifrån, berättar han.

Samtidigt gillar Björn Runge kontrasten mellan de etablerade skådespelarna och de ungdomar som medverkar i filmen. Rollen som Vera spelas av 18-åriga Sofia Westberg, som går sista året på estetiska programmet med teaterinriktning på Lerums gymnasium. Hon provfilmade från början för en annan roll som en yngre flicka i filmen.

- När jag fattade att Sofia är lite äldre än hon verkar vara insåg jag att med henne i rollen skulle publiken komma att bry sig om Vera på ett annat sätt. Nu kan man identifiera sig med henne som förälder. "Det kunde ha varit min dotter." Sofia har integritet och utstrålning och har vuxit under inspelningen,. Det har varit fantastiskt spännande att få jobba med henne, säger han.

När hon hade fått beskedet om att rollen som Vera var hennes slukade Sofia Westberg manuset. Hon tycker inte att det var svårt att identifiera sig med den trasiga och kärlekstörstande 18-åringen som sitter fast i en hopplös relation med missbrukaren Morgan (Magnus Krepper).

- Jag tyckte att det var en väldigt intressant karaktär. Den där problematiken fångar en. Den finns ju överallt i samhället i olika grader. Det är väldigt många kvinnor som fastnar i förhållanden som inte är bra, säger hon.

Kan man förstå Veras förälskelse i Morgan?

- Ja, det tycker jag faktiskt. Deras förhållande bygger ändå på kärlek från början, även om det kanske är en destruktiv kärlek. Jag tror att de båda verkligen har fastnat för varandra och att han desperat försöker hålla kvar henne. Han ser det som att han har räddat henne från pappan som har misshandlat henne.

Magnus Krepper fick kämpa hårt under inspelningen för att få styrsel på sin rolltolkning. Han och Björn Runge var angelägna om att Morgan inte fick bli vare sig en schablonmässig bild av en knarkare eller ett monster. Någonstans måste man kunna förstå varför Vera är så bunden vid honom, varför han har sådan makt över henne.

- Det var obehagligt många gånger under inspelningen. Morgan är en gränslös karaktär som i sin hänsynslöshet tillåter sig vad som helst. Jag tror att Magnus var lättad när sista inspelningsdagen var över, konstaterar Björn Runge.

Nu dröjer det ett bra tag innan det blir en ny film av Björn Runge. Inte förrän tidigast 2007 börjar han spela in nästa film. Nästa år ska han ägna åt teater. Den första uppsättningen blir Nobelpristagaren Harold Pinters pjäs "Aska" på Göteborgs stadsteater. Sedan väntar troligen engagemang på Teater Galeasen i Stockholm och Stockholms stadsteater. Han gör ingen hemlighet av att det ska bli skönt att slippa den tröga och oberäkneliga produktionsmaskinen i filmbranschen ett tag.

- Det ger mig frihet att bredda mig lite. Filmen är en livsfarlig och cynisk bransch. Det är som att vara gift med en missbrukare, men har inte en aning om vad som händer härnäst, om det finns kontinuitet. Jag känner mig inte säker på något sätt i den filmsituation vi har i dag i Sverige, säger han.

Men du har ju fått flera Guldbaggar och en Silverbjörn för "Om jag vänder mig om" - betyder inte det något?

- Det ger självförtroende och visar att det är värt att gestalta känslor på ett uppriktigt sätt. Men ekonomiskt i filmsammanhang har det inte förändrat särskilt mycket.

Björn Runge leker med tanken på att "Om jag vänder mig om" och "Mun mot mun" ingår i ett större projekt som han kallar för "De fem årstiderna" ("den femte årstiden är en nödutgång - bara för att det inte ska låta så pretentiöst..."). Han är inte säker på att de övriga tre filmerna i projektet kommer att bli av,  men säger att själva grundidén är att de ska komplettera varandra. Om de första filmerna har varit mörka och dystra - höst och vinter i årstidstanken - kommer nästa troligen att kännas ljusare och lättare.

- Jag vågar egentligen inte säga något om nästa film. Men jag tror att den kommer att handla om begär. Begär och beroende är väldigt symptomatiskt för vår tid, säger Björn Runge.

"Mun mot mun" har premiär den 25 december. (PM)

Mer läsning

Annons