Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes mission är att sprida rocken

Annons
Hon lyckades med det som så många misslyckats med - att skapa en stabil musikklubb i Stockholm. Nu vill Debaserbossen Annelie Åkerstedt sätta fart på livescenen i fler svenska städer. Och att du ska kunna gå på konsert i Debaserjeans.


För snart tre år sedan ringlade kön runt Karl Johan och hans häst på torget vid Slussen i Stockholm för första gången. Det rådde ingen tvekan om att stockholmarna var svältfödda på riktigt bra rockklubbar. Debaser, döpt efter en Pixies-låt med samma namn, har sedan dess varit en självklar tillflyktsort för alla pop- och rocktörstande stockholmare. Det är till Debaser de har gått för att se utländska artister som Clash-Mick Jones, Interpol och Dizzee Rascal. De har köat i snöstorm för att se svenska demoband, eller bara ramlat in på uteserveringen för en efter-jobbet-öl.

Annelie Åkerstedt träffade de övriga delägarna Peter Thorell (inte längre en av delägarna) Jocke Jonsson och Magnus Eriksson på Tantogården där hon arbetade som restaurangchef. När de var tvungna att lämna Tantogården började Peter Thorell se sig om efter en lokal för den rockklubb som han ansåg att staden förtjänar. Annelie Åkerstedt hade bestämt sig för att lämna livescenen för att starta egen cateringfirma men övertalades att följa med och titta på den före detta Systembolaget-lokalen på Karl Johans torg.

- Jag blev helt såld när jag kom in. Läget mitt i smeten, bredvid all kommuination, inga grannar och bra konsertytor - den här typen av lokaler finns ju egentligen inte i Stockholm.

Nu har de styrande i Stockholm bestämt sig för att fräscha upp Slussen. Och vad som händer med drömlokalen är oklart. I dag finns det två förslag - det ena innebär en förfining av det nuvarande Slussen, det andra en total omvälvning.

- Vinner det förslaget har vi inte en sportmössa att vara kvar här, menar Annelie Åkerstedt. De har byggt in Debaser i ritningarna och det är en fin tanke. Men de har också planer på en galleria som ska säljas till marknadskrafter med helt andra hyror.

Klart är i alla fall att Annelie Åkerstedt har lyckats med det som så många andra rockklubbsägare innan henne har misslyckats med - att bygga upp en stabil rockklubb som är mer än bara rock. Här kan man samma kväll hitta en äldre dam äta finmiddag på uteserveringen, ett lite mer sofistikerat gäng sippa på champagne i den lilla baren och rockers digga till ett hajpat New York-band i konsertrummet.

I dag är Annelie Åkerstedt vd för Debaser och som sådan ansvarar hon bland annat för ekonomi, personalrekrytering och avtal med sponsorer och leverantörer. Men det är inte ekonmiska planeringar som får henne att skratta på jobbet. Snarare att få se andra människor glada.

- Det är kul att stå på torget en lördagnatt och se uteserveringen bågna av människor, att höra deras konversationer och se att alla de här människorna väljer oss. Och så är det klart att det är kul att se ett riktigt bra gig.

Har du tvivlat på Debaser någon gång?

- Inte på idén. Men det är klart att det har varit tråkigt de månader man inte har kunnat ta ut någon lön eller när det inte kommer folk för att se ett band som man tror mycket på. Då tycker man att stockholmarna är otacksamma, säger hon med ett leende.

- Det är inget lyxliv att bara göra konserter. Vi har en stark restaurangverksamhet som gör att vi har råd att ta in rena minusprojekt. Band som vi vet är för dyra men som vi tar in för att de är bra.

Det har inte alltid varit så. När de fyra delägarna startade lånade de mycket pengar och fick samtidigt en tuff avbetalningsplan. Dessutom har ungefär allt i lokalen gått sönder som kunnat göra det.

- Möblerna har vi bytt hur många gånger som helst. Dessutom är elkostnaderna enorma. Alla kostnader var högt över vad vi budgeterat. Men det var intäkterna också. De första två åren var tuffa. Nu börjar vi få en stabil bas.

Det har gjort att Debaser förra året utökades med bakfickebaren och restaurangen DFB, där man kan äta middag till samtalsvänlig musik. Den här eftermiddagen sitter Annelie Åkerstedt där och rör i en kopp kaffe latte samtidigt som hon tittar ut över vattnet utanför och letar efter formuleringar.

- Vi har valt att återinvestera trots att vi kan sägas upp på sex månader. Jag tror att vi har åtminstone tre år kvar och då gäller det att ta till vara på vårt varumärke så mycket som möjligt.

Nu vill Åkerstedt rädda konsertlivet i fler svenska städer . Det hål som fanns i Stockholm för några år sedan tror hon fortfarande finns i andra städer, åtminstone i hennes gamla hemstad Sundsvall. Därifrån flyttade hon när hon var 19 år. Dels för att hon satsade på en karriär som jockey på Täby galopp, men också för att Sundsvalls nöjesliv inte hade något som kunde hålla henne kvar.

- Pipeline hade mycket livemusik, men har man inget utskänkningstillstånd är det svårt att hålla kvar publiken. Det är tråkigt att det ska vara så, samtidigt är det en del av vår kultur - man vill kunna ta ett glas vin eller en öl när man går ut.

Därför har hon inlett diskussioner med de nuvarande ägarna av Pipeline och Sundsvalls kommun. Om allt går som det ska kan det första Debaser utanför Stockholm tidigast öppna i slutet av det här året. Sedan ska även Malmö och Göteborg förmodligen få sitt eget Debaser.

- Jag tror att vi skulle göra ganska stor skillnad för alla lokala band som inte har så stora spelmöjligheter.

Snart kan Debaserstammisarna troligen även klä sig i Debaser. Gänget bakom klubben har startat ett samarbete med en stockholmsbutik som innebär att Debaser snart kan ha en egen klädkollektion.

- Det tycker vi känns jättekul. Egna jeans skulle vara otroligt schysst. (PM)


Fakta/Annelie Åkerstedt

Bor: Stockholms city

Ålder: 34 år

Familj: sambon Stefan, formgivare

Intressen: hästar. "Jag rider fortfarande och drömmer om hästar när det har varit hästhoppning på tv."

Drömartist på Debaser: PJ Harvey. Pixies skulle också vara coolt.

---

Annelie Åkerstedts fem favoritkonserter på Debaser:

- Hyllningskvällen till Joe Strummer. "En helt magisk kväll som toppades av Ebba Gröns återförening med Mick Jones som gäst. Den kvällen hamnade vi på den internationella kartan och fick dessutom en större tyngd i branschen."

- Club Killers-kvällen när Kevin Rowland gästade. "Vi har haft många schyssta kvällar med Club Killers, bland annat när de spelade in sin skiva tillsammans med tolv gästartister - den var riktigt magisk. Men den med Kevin Rowland som gäst var allra bäst."

- Ayesha. "Det var så otypiskt Debaser och publiken var så annorlunda mot vad den brukar vara. Hon fick alla att dansa, både sin egen och den vanliga Debaserpubliken. Det var svensk dancehall som jag aldrig tidigare hade sett på en svensk scen."

- Dizzee Rascal. "Jag har aldrig varit inne på grime och trodde inte att jag skulle bli så tagen, men vilken cool konsert! Det var den allra bästa publiken och han hade den verkligen i sin hand."

- Weeping Willows. "De spelade på Debaser premiärhelgen, när de var som mest hajpade. Jag kommer ihåg att jag tänkte att ´de står på bland annat min scen´ och att det kändes overkligt." (PM)

Mer läsning

Annons