Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Schyffert humortestar världen

/

I höst tar Henrik Schyffert tempen på humortillståndet i världen.
I Dokument: Humor i SVT reser han jorden runt för att analysera humorns olika sidor - men utan att det blir roligt.

Annons
Vi har varit i New York, Los Angeles, San Fransisco, London, Paris, Tokyo, Hongkong och Sydafrika och så har vi en kille i Georgien också, säger Henrik Schyffert på telefon från Berlin, ett av de sista stoppen på resan.
Vi gör intervjuer och kollar om tyskarna kan skämta om judar. Det börjar lossna lite faktiskt, det har ju varit stingsligt i några år.
Programtiteln valde Schyffert och hans redaktion för att det lät tillräckligt torrt - Dokument: Humor är inget roligt program. I stället ska det bli ett intressant faktaprogram för dem som gillar humor. Bland inslagen finns intervjuer med John Cleese, Eddie Izzard och Clintons talskrivare Mark Katz.
Humor är ju en sådan stor marknad, de största filmstjärnorna i världen är ju humorister och de filmer som tjänar mest pengar är komedier. Alla stora tv-bolag drömmer om en Seinfeld eller en Friends. Men det är ingen som pratar om det. Däremot görs det en massa dokumentärer om musiker, böcker, poeter och sport.
Hur är du som intervjuare?
Hörrudu, jag jobbade på Smultron och tång i P3 när jag var liten. Jag är värsta intervjuaren - min teknik är att jag läser från lappen.
Vad har chockat dig mest under arbetet med programmet?
Vi var i Blackpool och träffade pubkomikern Joey Blower. Hans skämt gick ut på att han slog mig på kuken.
Har du nått några stora insikter om humor?
Att ska man tjäna pengar och bli stor över hela världen då ska man dratta på arslet. Det är det som gäller. (PM)

Mer läsning

Annons