Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hets! i all hast

/
  • Hets! består av medlemmar från etablerade band som Fireside, Doktor Kosmos och Laakso. Det självbetitlade debutalbumet från Markus Krunegård, Per Nordmark, Christoffer Roth och Henrik Svensson består av elva låtar svensk punk med ettriga texter om att det inte alltid är så lätt att vara människa.Foto: Snezana Vucetic Bohm

För ovanlighetens skull dog inte de på krogen smidda planerna om att starta ett band ut i eftertankens kranka blekhet.
Hets! gör energifylld punk med svenska texter.

Annons
Medlemmarna kommer från band som Laakso, Doktor Kosmos och Fireside och njuter av att kunna ge ut ett debutalbum bara månader efter att bandet bildats.
I vanliga fall skriver man låtar under ett och ett halvt år, gör demoinspelningar och bygger upp en massa förväntningar. Det här albumet är gjort helt utan baktankar, säger Markus Krunegård.
Laakso-sångaren erkänner utan omsvep att han har försökt att lyssna sönder Hets! självbetitlade debutalbum utan att lyckas. Tillsammans med Henrik Svensson (Doktor Kosmos), Christoffer Roth (Monster) och Per Nordmark (Fireside) ligger han bakom elva låtar om klassåterträffar, fylla, politik och Ulf Lundell. Omvärlden kommer att kalla det punk, fast det var inte meningen från början. Bandet bildades i början av året, låtarna skrevs på tre dagar och spelades in och mixades på lika lång tid.
Medlemmarnas musiksmak är så pass spretig att de egentligen inte enades om något annat än en gemensam kärlek till Gun Club, fast i studion gick arbetet helt utan stickspår.
Annars brukar det alltid vara någon som hellre vill spela symfonirock eller soft r&b, säger Henrik Svensson.
Vi har liknande musikalisk bakgrund och behöver inte diskutera hur trumljudet ska låta, säger Markus Krunegård.
Hans första försök att skriva texter på svenska vindlar sig genom drastiska formuleringar som "Napalm på Östermalm, napalm på Södermalm" till berättelser om så kallade 112-kvällar, då folk som jobbar udda tider i uniform partajar med varandra.
Referenserna till Mattias Alkberg BD är lätta att dra, men det tycker Hets! är att förenkla.
Så fort det görs något med svensk text i Sverige så refereras det till punk, progg eller Lars Winnerbäck, säger Henrik Svensson.
Jag har inte speciellt mycket svensk musik. Jag försökte att undvika Håkan Hellström-influenserna, även om han är bra. Det var bara kul och respektlöst att bejaka sitt tourettes syndrom, säger Markus Krunegård.
SVT:s Per Sinding-Larsen har redan hunnit med att kalla Hets! för Nytorgets svar på Grymlings, en passning Markus Krunegård rycker på axlarna åt.
Vi måste vara världens minst kända supergrupp i så fall, säger han.
90 procent av dem man känner spelar i band, det är ju konstigt om man inte ska spela ihop då, säger Christoffer Roth.
Fast det vore trist om det där med supergrupp och punk kommer emellan oss och dem som skulle gilla vår platta, säger Per Nordmark.
I vilket fall har popfestivalerna hakat på Hets! Redan innan albumet är släppt är bandet inbokat till Hultsfred och Popaganda i Stockholm. Bandet planerar en uppföljare till debutskivan och den ska komma redan i år.
Jag är så nöjd med den första, det är en skiva som jag lyssnat mest på den senaste tiden. Den påtänkta albumtiteln till uppföljaren är Allting rätt, säger Markus Krunegård. (PM)

Mer läsning

Annons