Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilary Swank går på knockout

Hilary Swank tar sig an udda roller med stor kraft och energi. Hon fick en Oscar för sitt porträtt av en pojke i en flickas kropp i Boys don\'t cry. I sin nya film tänjer hon ännu en gång på könsrollerna - med en Oscar som resultat.

Annons
Million dollar baby handlar om Maggie Fitzgerald, en servitris som drömmer om att få användning för sin verkliga talang - boxning. Hon övertalar en avdankad boxningstränare att ta sig an henne och tillsammans försöker de nå toppen. Tränaren spelas av Clint Eastwood, som även regisserat filmen.
Att arbeta med Clint Eastwood som regissör och att dessutom spela mot tungviktare som Clint och Morgan Freeman var nervöst i början, säger Hilary Swank. Men Clint är en fantastisk regissör, han har en unik förmåga att på ett lugnt och förtroendeingivande sätt förmedla hur han vill att man ska spela olika scener och han lyckas därmed få sina skådespelare att prestera mer än de tror att de kan. Jag är förvånad över hur bra jag gjorde ifrån mig i den här filmen.
Att förvandlas till boxare är ingenting man gör över en natt. Swank tränade hårt i flera månader.
Jag visste att om jag skulle spela boxare i en film så var jag tvungen att lära mig boxas och att forma om kroppen så att jag såg ut som en boxare. Jag tränade fyra timmar om dagen, sex dagar i veckan i tre månader. Jag åt massor av proteinrik mat och nästan inga kolhydrater. Jag äter inte kött så det blev massor av fisk, ägg och olika proteindrycker. Och enorma mängder grönsaker.
Hilary Swank fick sin första filmhuvudroll 1994 i Karate Kid - mästarens nya elev, där hennes rollfigur Julie blev den första flicka att tränas i karate av den stillsamme mästaren Mr Miyagi (Pat Morita). Sedan var det tyst om henne i flera år innan det stora genombrottet kom i lågbudgetfilmen Boys Don\'t Cry som gav henne den första Oscarstatyetten i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.
Konkurrensen är jättestor i Hollywood, säger Hilary Swank. Det finns många skådespelare som slåss om rollerna. Boys Don\'t Cry var en krävande film att spela in, men jag är så glad att jag gjorde den för det är en fantastiskt bra film och det faktum att jag vann priser för filmen har gjort att jag blir erbjuden massor av filmer.
Jag vill fortsätta ses som en skådespelare som kan tackla nya, fräscha roller. Jag skulle gärna göra en romantisk komedi, men det är inte säkert att jag får chansen. Filmmakare kanske inte kan föreställa sig mig i en sådan roll.
Närmast på schemat står Brian De Palmas kriminalthriller The Black Dahlia, efter en berättelse av James Ellroy. Sedan ger hon sig på skräckgenren med huvudrollen i The reaping, om en liten stad som drabbas av de tio bibliska plågorna. (PM)

Fakta/Hilary Swank

Född: Den 30 juli 1974 i Bellingham, Washington.
Familj: Gift med skådespelaren Chad Lowe, bror till Rob Lowe.
Bor: I New York.
Hobby: Friluftsliv inklusive fallskärmshoppning, forsränning och utförsåkning.
Kuriosa: Debuterade som Mowgli i en scenuppsättning av Djungelboken. Har även spelat Steves flickvän Carly i Beverly Hills.
Filmer (i urval): Buffy vampyrjägaren (1992), Karatekid - mästarens nya elev (1994), Boys don\'t cry (1999), The gift (2000), Insomnia (2002), The core (2003), Red dust (2003).
Aktuell: Med huvudrollen i fyrfaldigt Oscarbelönade Million dollar baby som har svensk premiär idag.

Mer läsning

Annons