Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilma af Klint i fokus i USA

Annons
40 år efter sin död fick den svenska konstnären Hilma af Klint sitt internationella genombrott. Det skedde på en utställning i Los Angeles 1986. Nu visas hennes abstrakta verk på nytt i en utställning i New York, skriver New York Times.

I "3 x abstraction: new methods of drawing" på Drawing Center i New York sammanförs svenskan med Emma Kunz från Schweiz och den amerikanska konstnären Agnes Martin. Hilma af Klint har vid ett första påseende mest gemensamt med Kunz som också hade anslutit sig till spiritismen. Båda laddade sina motiv med symboler och tecken från högre makter. Agnes Martin var däremot helt och fullt en modernist som var en viktig del av det amerikanska avantgardet.

Hilma af Klint (1862-1944) var klassiskt skolad och gjorde sig känd som en ganska konventionell landskaps- och porträttmålare. Sin abstrakta konst höll hon för sig själv och stipulerade i sitt testamente att bilderna inte fick visas förrän 20 år efter hennes död. Hon skapade sina nonfigurativa motiv helt utan kontakt med den modernistiska rörelsen och brukar ibland lyftas fram som en av konstriktningens pionjärer. Alla hennes abstrakta verk kom till efter instruktioner från "högre andliga ledare". (PM)

Mer läsning

Annons