Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien om ”Curly Sue”

/
  • Takidasångaren Robert Pettersson och hans fru Sussi Dahl Pettersson – eller ”Curly Sue” som miljontals svenska radiolyssnare känner henne som.
  • Sussi Dahl Petterson och Robert Pettersson julmyser med sina barn Engla, 4 år, och Sigge, 2 år, hemma i det nyrenoverade huset i Fränsta.

”Curly Sue” är en av de tio mest spelade låtarna under hela 2000-talet.

Dagbladet berättar historien bakom hitten som gjorde Takida till ett hushållsnamn – och pratar som första tidning med kvinnan som den skrevs till.

– Första gången jag hörde låten började jag gråta, säger Sussi ”Curly Sue” Dahl Pettersson.

Annons

 

Tidigt 2007.

Ångebandet Takida är på väg uppåt – efter att under flera år byggt upp ett rykte har de nu ett succéalbum (”Make you breathe”, 2006) på meritlistan och inspelningen av uppföljaren ”Bury the lies” pågår för fullt.

Sångaren Robert Pettersson har tidigare sagt till sin nyblivna hustru Sussi Dahl Pettersson att han någon gång ska skriva en låt till henne.

Robert och Sussi blev ett par på riktigt 2002 när han bodde i Göteborg och hon i Stockholm – sju år efter att de lärde känna varandra i Ånge.

 

”Något speciellt”

Och precis som de väntade på varandra kände Robert att han ville vänta på att den rätta låten skulle dyka upp.

Det gjorde den då, en sen natt i inspelningsstudion.

– Som vanligt väntade jag med texten tills musiken var klar. Och när jag satt där med hörlurar och lyssnade på låten efter att den fått stråkar och piano hörde jag att det var något speciellt med den, något extra. Då tänkte jag ”den här ska hon få”, berättar Robert.

När han väl bestämt sig gick det snabbt – textförfattandet, som han oftast tycker är ”ett helvete att gå igenom”, gick plötsligt som på räls.

– Jag tror jag skrev den på en dryg halvtimme. Det är ju en väldigt spontan text, inget jättetänkande utan bara en hyllning. Det låter klyschigt men jag skrev den direkt från hjärtat, säger Robert.

Resultatet blev ”Curly Sue”.

 

 

23 december 2009.

Dagbladet hälsar på hemma hos Robert och Sussi och deras två barn Engla och Sigge i det nyrenoverade och mysigt julpyntade huset i Fränsta. Det mesta av julstöket är avklarat och för familjen återstår bara att vänta in firandet.

Mycket har hänt sedan den där studionatten för snart tre år sedan.

”Curly Sue” blev en jättehit, slog alla tiders maratonrekord på Trackslistan, är i dag flitigt förekommande på bröllop och gjorde Takida till Sveriges största rockband.

I veckan tog dessutom Svenska tonsättares internationella musikbyrå (Stim) fram statistik som visar att ”Curly Sue” är den tionde mest spelade svenska låten i radio – under hela 2000-talet.

 

”Tårar i ögonen”

Trots framgångarna har dock ingen tidning någonsin pratat med kvinnan som en av de tio senaste årens största svenska hits handlar om – förrän nu.

– Första gången jag hörde låten var i bilen, det var innan den var riktigt klar och Robert hade med sig en cd från studion. Då började jag gråta. Och de första gångerna jag hörde den på radio fick jag också tårar i ögonen. Det kändes konstigt när radiopratarna sa att det var en hyllning till frun, berättar Sussi.

 

”Ingen saga”

Alla vänner var förstås också imponerade av låten om Sussi med det lockiga håret som hördes i alla radiokanaler i princip hela tiden.

– Alla ville prata om det hela tiden. ”Hur känns det, hur känns det” undrade de och till slut orkade man ju knappt svara. För det är klart att det kändes jättebra, säger Sussi.

Och hur skulle det kunna kännas på något annat sätt – ”Curly Sue” är trots allt en tre minuter och 53 sekunder lång hyllning till henne.

– Texten är bara positiv. Det är klart att vi bråkar som alla andra men det lyfter man ju inte fram i låten. Men jag hoppas folk förstår att det inte är någon saga, vi kan bli skitförbannade på varandra. Det får man också styrka av, säger Robert.

Till slut – när låten snurrat flitigt i över ett år – blev det nästan för mycket. ”Då stängde vi av radion när den kom” skämtar paret.

– Men nu spelas den inte så mycket så i dag kan det vara kul att höra den, säger Sussi och fortsätter:

– Och det blir roligt när Engla och Sigge blir lite äldre, de känner igen låten men förstår ännu inte när vi säger att den handlar om mig. Vi kommer alltid ha ”Curly Sue” med oss.

Annons