Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hittat en mishmash som börjar likna något eget"

/

Jan Strandqvist har varit verksam i sitt projekt Red Mecca sedan 1997.
När Frida Madeleine kom in i bilden för ett par år sedan föll många bitar på plats. På onsdag släpper de singeln Highest mountain on Mars.

Annons

De båda kommer från olika bakgrunder musikaliskt. Tillsammans har de "hittat en mishmash som börjar likna något eget" tycker Jan Strandqvist.

– Allt föll på plats när Frida gick med i Red Mecca. Vi funkar bra både konstnärligt och musikaliskt, säger han.

Den nya singeln som släpps på onsdag, Highest mountain on Mars, för tankarna åt The Knife-hållet menar Jan, utan att någon egentligen lyssnar på bandet.

– Det är ju electronica vi sysslar med, men det är ju väldigt brett. Vi har gått tillbaka lite och går mot postpunk och nästan goth på den nya skivan, säger han.

Det var inte lätt att välja ut singel till skivan som planeras släppas i september. Jan berättar att han skapar en oerhörd mängd musik för att "inte bli sjuk både fysiskt och psykiskt".

– Singeln är inte kommersiell men lite lättare att ta till sig. Ett tag tänkte vi släppa en åttaminuterslåt. Lite som en motvals, säger Jan Strandqvist.

Den nya plattan genomsyras av att Sundsvallsduon gör det mesta själv. Precis som man vill att det ska vara.

– Vi har full kontroll över hela linjen, både på musiken och det visuella, säger Jan Strandqvist.

I höst planerar man att ha en gemensam releasefest med The Confusions, som också släpper nytt.

I sommar har man spelat på Hamnyran och nu senast på Subscene i Hälsingland. En ambition är att få ta sin musik utomlands och Jan Strandqvist åker till England och festivalen Jabberwocky inom kort för att marknadsföra bandet.

– Vi hoppas kunna spela i London. Jag tror mer på England och övriga Europa då det är ett mer öppet klimat tror jag, säger han.

– Det görs mycket bra musik i Sverige som uppskattas mer utomlands, säger Jan Strandqvist.

Mer läsning

Annons