Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjalmar firar 30 år på scenen - med jubileumsrevy

Annons
Nästa år fyller den outslitlige revyfiguren Hjalmar 30 år. Samtidigt firar hans kreatör och rolltolkare Peter Flack sin 60-årsdag. I helgen spelade de succérevyn "Kyss Hjalmar" för sista gången och redan nu kan de presentera jubileumsshowen som får premiär i höst.


"Det våras för Hjalmar" kallas Hjalmars 30-årskalas som får premiär på Nöjeskrogen i Örebro den 16 november.

- För mig är Hjalmar evigt grön även om han hållit sig kring femtioårsstrecket under alla de 30 åren han har varit med. Det blir en show i countrymusikens tecken eller hästjazz som Hjalmar säger, berättar revykungen Peter Flack.

Hasse "Kvinnaböske" Andersson och countrysångerskan Monica Forsberg gästar för första gången showen. Eftersom Hjalmar är en man som lätt anpassar sig till omgivningen blir det deras musik som får slå an tonen. I showen medverkar också Peter Flacks fru Marie Kühler, Jenny Wåhlander och kapellmästaren Stephan Berg.

Med 30 år på nacken tror Peter Flack att Hjalmar är den mest långlivade revykaraktär som Sverige har skådat. Varje år utan avbrott har han spelat upp en ny revy på olika scener i hemstaden Örebro. Stig Järrels figur "Fibban" var också långlivad men han orkade inte riktigt med att dyka upp i nya revyer varje år.

- Hjalmar, eller Hjalmar Berglund som han egentligen heter, är en bygdetönt - det får jag väl erkänna. Han är den folkliga gräsroten som alltid säger vad han tycker, nämner Peter Flack som en av orsakerna till att Hjalmar har kunnat hänga med så länge.

- Han är som en spegel riktad mot publiken. Alla kan känna igen sig, om inte sig själva så känner de i alla fall igen sin granne.

Peter Flack vill alltid se till att Hjalmar hänger med i tiden. Han kommenterar och skojar om det som händer just nu, men han tar aldrig ställning i dagspolitiken utan slår åt alla håll.

- Eftersom Hjalmar alltid har varit en levnadsglad 50-åring fick jag göra mig äldre i sminklogen i början. Nu måste jag försöka dölja rynkorna för att kunna bli en trovärdig Hjalmar.

Hjalmar har gärna med balettflickor eller badbrudar, som han kallar dem, på scenen. Han är en flirtig tönt men talar också varmt om sin fru Hilda som dock aldrig har fått vara med på scenen.

Gunilla Åkesson, som i många år var Peter Flacks givna primadonna i Hjalmarrevyerna, har dragit sig tillbaka från artistlivet. Anna Sundqvist, Meta Roos och Sharon Dyall är andra scenprofiler som han har lockat till Örebro. Hjalmar har också fått gästspela på Intiman i Stockholm och SVT har sänt flera av revyerna.

- Visst har vi en stor och trogen hemmapublik men vi skulle inte ha kunnat spela "Kyss Hjalmar" i 130 föreställningar om vi inte hade så många som tar sig hit från hela landet. Örebro är nog den enda orten utanför storstädarna som har en betydande teaterturism, säger Peter Flack.

Även om Hjalmar fortfarande är i toppform inser Peter Flack att han själv kanske inte orkar med att sätta upp stora revyer i all evighet. Men fram tills han själv blir folkpensionär om fem år tror han att han ska orka hålla liv i Hjalmar. (PM)

I lördags gick ridån ner för sista gången för succérevyn "Kyss Hjalmar" på Nöjeskrogen i Örebro. Nästa år fyller Peter Flack 60 å

eter Flack har spelat sin alter ego Hjalmar Berglund från

Mer läsning

Annons