Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländsk kulturkrock blev publiksuccé

Annons
"Shouf shouf habibi!" är Hollands svar på "Jalla! Jalla!" - en komedi om ungdomar som sitter fast mellan två kulturer. Men för regissören Albert Ter Heerdt är det också en universell berättelse om att bli vuxen.


Idén till filmen föddes när Ter Heerdt blev kontaktad av en ung, marockanskättad skådespelare som ville arbeta med honom. Det var Mimoun Oaissa som kom att få huvudrollen som Ap i "Shouf shouf habibi!".

- Jag bodde i samma stadsdel som många marockaner men jag visste ingenting om dem. Jag och Mimoun pratade i fem veckor och vi kom fram till att vi skulle göra en komedi, för att lätta upp de tunga frågorna om integration - utan att ignorera problemen.

Ap bor i Holland med sin marockanska familj. Han har svårt att hitta sin plats i livet och prövar på det mesta, från att planera ett bankrån till att ta ett kontorsjobb. Ingenting funkar och som en sista lösning bestämmer sig Ap för att bli en traditionell marockansk man, med flickhustru och jobb som halal-slaktare. Men snart trasslar han in sig i långskjortan och bröllopet utmynnar i kaos.

- Filmen handlar om att bli vuxen, om att komma på vad man vill göra med sitt liv utifrån alla ändlösa möjligheter som en ung man har i ett västerländskt samhälle, både mentalt, moraliskt och karriärmässigt. Som så många unga människor provar han en massa saker. Det är universellt och har mycket lite att göra med att han är marockan, säger Albert Ter Heerdt.

Varje medlem i Aps familj handskas med situationen på olika sätt. Storebror Samir försöker desperat passa in och har utbildat sig till polis, lillebror Driss använder list och humor för att komma undan med vad som helst. Leila, den enda dottern, ignorerar alla friare som hennes pappa tar hem och smyger ut om nätterna. Föräldrarna står handfallna inför kulturkrocken men medan pappan blir alltmer uppgiven börjar mamman skapa små molekyler av uppror.

- Genom arbetet med den här filmen har jag förstått hur svårt det är att slungas in i ett liberalt, sekulariserat, västerländskt storstadssamhälle om man kommer från en helt annorlunda landsbygdsmiljö med en djupt religiös bakgrund. Det är två väldigt olika världar. Jag har försökt visa på att vi alla är människor, förklarar regissören.

Vid sidan av temat kan "Shouf shouf habibi!" mäta sig med "Jalla! Jalla!" även när det gäller framgång. Den har setts av 320 000 besökare - ingen film sågs av fler holländska biobesökare 2004.

- Vissa politiker och sociologer anser att den har hjälpt till att integrera marockaner i det holländska samhället, men det går ju inte att mäta så jag vet inte. Men faktum är att humor alltid hjälper oss att se varandra som människor, hur svåra problemen än må vara.

Albert Ter Heerdt har fått i uppdrag att göra en uppföljare till "Shouf shouf habibi! nästa år. Men först ska han göra en allvarligare film.

- "Kicks" handlar om det moderna holländska samhället med det multikulturella samhället som bakgrund. Även om den har några vanvettigt roliga scener skulle jag inte kalla den en komedi. Den tar upp problem och ämnen som jag inte kan använda i "Shoufs" format och ton. Det är en helt annorlunda film, men med några av skådespelarna från "Shouf".

Vad betyder "Shouf shouf habibi!"?

- Jag ville ha en kul, arabisk titel så jag frågade Mimoun om hade hade något kul uttryck. "Shouf" betyder "titta" och det brukade hans farfar säga när Mimoun och hans familj kom på semester till Marocko med alla sina tekniska prylar som handdatorer och mobiltelefoner med inbyggda kameror. "Titta, titta, vad de där holländarna kan göra!". Jag lade till "habibi" eftersom det betyder älskling och är ett ord som jag alltid har gillat. Man kan försöka hitta en djupare mening med titeln, men jag gillar den bara.

"Shouf shouf habibi" har svensk premiär den 22 april. (PM)

Mer läsning

Annons