Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon utmanar killarna med AK-47:a

/
  • Thelma Lundin, 21 år från Stockholm, är en av världens bästa tjejer på dataspelet Counterstrike. Till hösten åker hennes lag Les Seules till USA för att spela in en dokusåpa.

Beväpnad med en artificiell AK-47:a utmanar hon världens bästa killar i spelet Counter strike. Stockholmstjejen Thelma Lundin, 21 år, väljer att ägna sitt liv åt att spela dataspel. Dessutom ska hennes lag Les seules få en egen dokusåpa i amerikansk tv.

Annons
Förutfattade meningar finns det gott om. Särskilt när det handlar om personer som sysslar med att spela Counter strike online. De flesta får nog bilder av nördar som sitter inne med neddragna persienner och spelar hela dagarna. Men det finns unga tjejer som bryter mönstret i den mansdominerade tv- och dataspelsvärlden.
Visst är det mest killar som spelar Counter strike. Det går ungefär en tjej på tusen killar, så det är inte så lätt alla gånger, berättar Thelma Lundin.
Hon och hennes lag, eller klan som det också kallas, Les seules är ett av världens bästa Counter strike-lag. Tjejernas framtoning är långt i från töntig. På promotionbilderna ser de mer ut som en r & b-grupp än ett gäng datanördar.
Anledningen stavas USA. Till hösten drar Les seules till staterna för att spela in dokusåpan Play us. I två månader ska de åka runt i en turnébuss och försöka få tävla mot de bästa killarna i världen. Allt filmas av tv-teamet och resultatet blir en tolv veckor lång serie i amerikansk tv.
Än slår vi inte de bästa killarna i världen. Men runt 90 procent av killagen vinner vi mot. Det ska bli väldigt kul. Vi får väl se om vi kan hålla sams i klanen. Vi vet ju om att tv ofta vinklar saker lite som de vill så vi har redan pratat om att vi ska vara öppna mot varandra och prata igenom saker om det är något vi stör oss på, säger Thelma Lundin.
Det lär inte bara bli tjafs inom laget; vissa killar är inte så förtjusta över att tjejerna tar sig in på deras territorium.
Det finns alla typer, men visst finns det de som stör sig och är direkt fula i munnen. Men det finns också de som tycker att det är roligt att det kommer in tjejer också. Sedan är det ju en hel del som raggar också. Men en sak är säker, det är inte många killar som gillar att förlora mot en tjej, säger Thelma Lundin.
I Les seules finns också Sofi Byström, Sofie Sandager, Louise Thomsen, Line-Marie Haug samt coachen Morten Høgsbæck och managern Robert Larsen. De lägger ner runt fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan på att träna på Counter strike. Thelma Lundin erkänner att det inte alltid är så kul, men det behövs för att hålla sig på topp. Att bli bra på Counter strike tar tid.
Det krävs att man hela tiden spelar, annars tappar man väldigt fort. Sedan är olika spelare bra på olika saker. En del är riktigt bra på att sikta medan andra är bra rent taktiskt, berättar hon
Målet är att kunna leva på spelandet, vilket ser ljust ut i och med dokusåpan. Och det är kanske inte så konstigt att hon har valt att satsa på just dataspelandet.
Hela min familj spelar. Mamma, pappa och till och med mormor. Så har det alltid varit, från Nintendo till Playstation 2, säger Thelma Lundin och skrattar. (PM)

Thelma Lundin, 21 år från stockholm är en av världens bästa tjejer på dataspelet Counter strike. Till hösten åker hennes lag Les seules till USA för att spela in en dokusåpa.
Foto: Bringiton

Les seules från Sverige, Norge och Danmark är ett av världens bästa Counter strike-lag.
Foto: Bringiton

Mer läsning

Annons