Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstmys med fräsch kvinnosyn

Vi får hoppas att det ännu är något kvar av sensommarkvällarna, men snart närmar sig hösten med sitt rusk. Då kan det vara skönt med en varm kopp te, en mjuk filt och en bra film, naturligtvis med vettig kvinnosyn.

Annons

Bechdeltestet är ett test på jämställdhet i film med syfte att belysa och uppmärksamma den ojämställdhet som finns mellan kvinnors och mäns roller i filmer och andra medier.

AP Photo/Michael Sohn

Att hitta filmer vars normer inte är fast i medeltiden och kvinnor enbart kan fokusera på sitt utseende och prata om män kan vara svårt. Tydligt är att många manusförfattare och producenter inte kan föreställa sig, eller åtminstone inte skriva och regisera, att kvinnor faktiskt kan ha konversationer om annat än män. Mycket märkligt, förstås. Därför finns en A-märkning på film, vilket betyder att de har klarat Bechdeltestet.

Bechdeltestet är ett slags test på jämställdhet i film. Testet härstammar från serietecknaren Alison Bechdels serie "Dykes to watch out for" där en karaktär tar upp att hon bara ser filmer som uppfyller vissa krav. Meningen med testet är att belysa och uppmärksamma den ojämställdhet som finns mellan kvinnors och mäns roller i filmer och andra medier.

Kraven för att en film ska klara Bechdeltestet är inte så avancerade eller svåra, det finns tre kriterier. Filmen behöver ha minst två kvinnliga karaktärer som är namngivna och pratar med varandra om någonting annat än män.

Alltså. (1) Minst två kvinnliga roller (2) med namn (3) som har en konversation med varandra om någonting annat än män.

Om filmen klarar testet kan den märkas som en A-film.

Den som vill se filmer där kvinnor har ett syfte utöver att legitimera eller stärka männens roller kan glädjas över två saker. Dels finns det ett gäng riktigt feta filmer som ger kvinnor bättre rättvisa, och dels ökar antalet filmer som klarar testet varje år. 2014 klarade bara 29 filmer testet, medan siffran för 2015 var 171.

Tips filmer som klarat Bechdeltestet

1. Mad Max (2015)

2. Star Wars: The force awakens (2015)

3. The hunger games (2012 - 2015)

4. Whip it (2009)

5. Mean girls (2007)

6. Tjenare kungen (2005)

7. Legally blond (2001)

8. Fucking Åmål (1998)

9. Pulp Fiction (1994)

10. Thelma & Louise (1991)

Mer läsning

Annons