Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultsfred dansar för 20:e gången

Annons
På torsdag går startskottet för den 20:e Hultsfredsfestivalen. Jubiléet firas med Allram Eest-presenterad kavalkad, hemliga gästartister och - förhoppningsvis - sol.


Efter den senaste månadens ihållande regn är det ett lerigt Hultsfred som väntar på sina första besökare. Men väderprognosen för helgen ser bättre ut - växlade molnighet och mellan 17 och 24 grader på dagtid. Sedan flera veckor är festivalen slutsåld och nu väntar man rekordmånga besökare, 31 100 stycken. Kanske kan det - leran och det dåliga ekonomiska läget för arrangören Rockparty till trots - bli ett hejdundrande jubileumsparty för Sveriges största rockfestival.

- Det är skönt att det är slutsålt. Nu hoppas man ju bara att allt ska löpa så smidigt som möjligt och att det blir ett jävligt bra party för våra besökare. Att de tycker att det är skitkul och åker hem nöjda. Så vi hoppas väl på sol och bra konserter helt enkelt, säger Janne Kleman från Rockparty.

Kleman har bråda dagar. Festivalens bandbokare extraordinaire ska få ihop alla lösa trådar, försäkra sig om att artistflygen landar på rätt ställe och på rätt dag och förbereda mottagandet av ömtåliga konstnärssjälar. Han har arbetat med festivalen sedan 1992 men medger att dagarna före festival fortfarande är slitsamma.

- Det känns som det brukar, som om man fått spö ungefär, ha ha ha! Nej, det är skitmycket, men det är väl under kontroll hoppas jag.

Mycket hemlighetsmakeri har omgärdat själva 20-årsfirandet men nu är det klart att den självgoda dockan Allram Eest ska vara konferencier för en jubileumskavalkad på Hawaiiscenen på lördag. Allram (som låter hälsa att han och Hultsfred är som "eld och bensin - funkar bra för sig men blir ett helt inferno ihop") gästas av artister som Anders Wendin, Maria Andersson, Olle Ljungström, Bo Sundström, José González, Patrik Arve och Nina Natri. Däremot är det fortfarande topphemligt vad som ska hända på Pampasscenen klockan fem över åtta alla tre dagarna.

- De hemliga sakerna är ju hemliga så där tänker jag inte säga ett skit. Tidningarna får spekulera hur mycket de vill. Jag förstod att det skulle bli spekulationer. Det är en hel hög med folk som till och med jobbar i organisationen som inte vet om vilka det är, säger Janne Kleman.

Hur kommer 20-årsjubileet att märkas bortsett från kavalkaden och de hemliga artisterna?

- Jag tror att det kommer att märkas på området också, men kanske inte så enormt. Vi har inte kunnat satsa precis fullt ut på allting med tanke på förra året då det inte gick så bra ekonomiskt. Men vi har försökt göra så mycket vi kunnat med de medel vi har haft.

Vilka artister är ni gladast över att ha fixat just i år?

- Jag är lika glad för precis alla artister! Nej, men det är klart att kollar man på Nine Inch Nails och Snoop Dogg så är det artister som inte har varit här på skitlänge alternativt aldrig har varit här. Det är klart man är nöjd för att man har fått till det.

Hur har publiken ändrats under åren?

- Det är fortfarande väldigt lite tråkigheter som händer. Det är sällan det är någon som gör sig väldigt illa och det är väldigt lite bråk med tanke på att det är så mycket människor på samma plats. Det är mer bråk i en småstad en vanlig lönehelg. Så grundinställningen är den samma - att man ska åka hit, ha jävligt kul och kolla på band. Det är inte så stor skillnad, det är väl bara att förut var kanske Sisters of Mercy stora, nu är det System of a Down.

Under sina två decennier har festivalen lockat hundratusentals musikälskare och partyprissar till festivalområdet vid sjön Hulingen. De flesta av oss drar nog omkring på något lerigt men ömt vårdat minne av en festivalromans eller en spelning som fick hjärtat att smulas till småbitar.

Anders Wendin alias Moneybrother gjorde en succéartad spelning i Atlantistältet för två år sedan och dyker i år upp på Pampas. Hans minns sitt första besök på festivalen:

- Jag var 16 år gammal och satt utanför farsans tält och läste programmet med min kompis Jonas. Jag hade sett typ åtta konserter i mitt liv, typ Trance Dance och Svullo.

Vad är ditt värsta minne från Hultsfred?

- Jag hatar att tappa bort mina kompisar och gå omkring mitt i natten själv och titta på alla som hånglar.

Efter flera års kritik har arrangörerna i år ryckt upp sig när det gäller kvinnliga artister. Aldrig har så många coola brudar spelat i Hultsfred. Skivdebuterande Sofia Talvik gör i år sin första spelning inne på själva festivalområdet - hon spelar på Stora Dansbanan på lördagen. Men singer/songwritern tvivlar på att det kan slå hennes inofficiella Hultsfredsdebut 2002.

- Jag hade varit på festivalen flera gånger tidigare och hade 2000 bestämt mig för att inte komma igen förrän som artist. Så två år senare stod jag där med pirr i magen och gitarren i handen. Visst var det bara en spelning på en liten eländig scen byggd av lastpallar men för mig som spelat två gånger live tidigare var det det bästa jag kunde tänka mig.

Ett av Janne Klemans roligaste minnen har att göra med språkförbistring:

- Ett komradioanrop var ganska kul. Det kom från en förvirrad funktionär som inte kunde förstå varför vi hade sopåkare från England - det var när Garbage spelade.

Hultsfredsfestivalen pågår den 16-18 juni. (PM)
Annons