Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humorfylld och intelligent tysk film

Filmstaden (Draken): De feta åren är förbi Regi: Hans Weingartner I rollerna: Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burgh Klaussner med flera

Annons
Tysk film hör tyvärr till sällsyntheterna på den svenska biorepertoaren. Därför känns det extra glädjande att varmt kunna rekommendera De feta åren är förbi, där regissören Hans Weingartner och hans begåvade skådespelare trovärdigt gestaltar ett tema med god förankring i en nutida tysk verklighet, därtill med intressanta referenser bakåt i tiden.
Filmen är i sin helhet att ta till sig som en varmhjärtad, humorfylld och intelligent hyllning till unga männsikors vilsenhet, till deras behov av att göra uppror mot världens orättvisor. Samtidigt handlar den om kärlek och vänskap och om att våga ta ställning för det man verkligen tror och hoppas på, utan att tillgripa mord och annat revolutionärt våld.
Två unga aktivister, Jan och Peter, tar sig nattetid in i larmade lyxvillor. De stjäl ingenting, men de markerar tydligt att de varit där och lämnar efter sig nedskrivna varningar om att ägarnas feta år snart är förbi. Peters flickvän, skuldtyngda Jule, flyttar in hos dem. Mellan henne och Jan spirar snart en sensuell attraktion.
Efter en misslyckad aktion förvandlas alla tre ofrivilligt till kidnappare. Deras revolutionära övertygelser sätt på avgörande prov, när det visar sig att den kidnappade storkapitalisten mitt i all sin konservatism är genuint trevlig och sympatisk, med ett aktivt förflutet i den militanta 68-vänstern.
Det är ett utmärkt grundscenario, som ger många goda möjligheter till diskussioner kring det svåra i att ha en bestämd uppfattning om allt det orättvisa som präglar nutida globala verkligheter. Weingartner håller hela tiden en lättsam och underhållande ton i sitt snabba filmberättande, vilket faktiskt stärker trovärdigheten i det som återges.
Dess avslutande delar känns alltför tillrättalagda och må-bra-aktiga, men de kan accepteras som direkta uttryck för den ungdomliga idealism som filmen förmedlar.

Jan och Jule (Daniel Brühl och Julia Jentsch) blir kära i varandra trots att Jule är tillsammans med Jans bästa vän Peter.
Foto: Matthias Schellenberg/Daniela Knapp

Mer läsning

Annons