Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humorgala korar årets vinnare

Annons
Den svenska humoreliten biter nervöst på knogarna inför Svenska standupgalan. På tisdag avslöjas det vilka som tar hem årets komikerpriser på Södra Teatern i Stockholm.


Det är fjärde året i rad som Stockholm Comedy Klubb arrangerar standupgalan. Priserna som delas ut går till bästa manliga och bästa kvinnliga komiker, årets nykomling och juryns eget pris, som delas ut till någon som har betytt mycket för standupscenen i landet. Juryn har bestått av bland andra Anna-Lena Brundin, Elin Nordén, Jakob Öqvist och Özz Nujen.

- Svensk standup håller väldigt hög nivå just nu, säger Özz Nujen. Internationellt sett ligger vi nog bland de topp fyra i världen. Jag har rest väldigt mycket på senare tid, till Kanada, England, Norge och Finland så jag vet att vi håller bra klass. Men är man typiskt svensk så säger man "äh, vi är väl inte så bra"....

Det blir inte bara prisutdelning på Södra Teatern. Publiken får också njuta av underhållning av bästa klass. Den brittiska standupdrottningen Shazia Mirza, Henrik Schyffert och finländaren Jari Ruotsalainen. Özz Nujen utlovar också en liten överraskning.

- Vi har ett nytt stjärnskott som ska uppträda. Hon är helt ny, har bara uppträtt fem, sex gånger, men är redan bättre än dem som har varit med i flera år.

Ni delar ju ut pris till årets nykomling. Vad har du för råd att ge dem som vill prova på standupscenen?

- Mod och vilja är 80 procent, självdistans kanske tio, resten är sånt som talang och tajming.

Du har ju hållit på länge med det här - vad är det som driver dig att fortsätta?

- Standup är det sexigaste konstuttrycket. Det är så rakt av, det finns inget att luta sig mot alls, det är bara du och publiken. Det finns inget sexigare än att vara så utsatt.

Du har berättat att det bara finns mellan 40 och 50 yrkesaktiva ståuppkomiker i landet. Finns det inte risk för att det blir rundgång på priserna då?

- När det gäller årets manliga och kvinnliga komiker kan det bli så, man kan tilldelas priset en gång till fast man redan har fått det. Men årets nykomling har vi aldrig haft några problem med att hitta.

- För fyra år sedan fanns det två klubbar i Stockholm med standup: Café Tivoli och Norra Brunn. Nu har vi åtta scener i Stockholm. Det sker en utveckling som jag tror har satt i gång tack vare "Stockholm live". Standup har blivit en viktig kulturyttring.

Det är inte bara standup som gäller för dig i höst - vad gör du mer?

- Jag ska spela teater ("Sultanens hemlighet" på Dramaten) och så är jag med i ett nytt program för Utbildningsradion. Det är jag och Bobbo Krull som har gjort programmet "Veteran-tv" som börjar sändas den 9 september. (PM)

Mer läsning

Annons