Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I självmordsbombarens själ

Annons
Filminspelningen på Västbanken kunde ha blivit hans död. Under arbetet med "Paradise now" utsattes regissören Hany Abu-Assad och hans team för ständiga hot, både från palestinier och israeler. Nu kan filmen vinna en Oscar.


"Paradise now" handlar om självmordsbombare och utspelar sig på Västbanken. Där är den också inspelad, i den ockuperade staden Nablus. Filmens tema upprörde såväl israeliska militären som olika militanta palestinska grupper och teamet hamnade mitt i skottelden. Vid ett tillfälle kidnappades produktionsledaren, vid ett annat blev de beskjutna med granateld. Hany Abu-Assad bär fortfarande på minnena.

- Jag kom väldigt nära döden och mötte dagliga hot. Inte bara vid ett tillfälle, utan varje dag. Jag mötte enorma mängder orättvisor. Jag kände mig mycket ledsen väldigt länge. Jag är glad att filmen fått framgång, men jag är fortfarande insvept i en sorts sorgsenhet, säger han.

Skulle du ha gjort filmen om du vetat att det skulle bli så farligt?

- Nej. Jag tycker inte att någon film är värd att riskera livet för. Det var inte värt det och jag känner att vi gick för långt.

I filmens centrum står bästa vännerna Said och Khaled, två unga palestinier som försöker leva normala liv i skuggan av ockupationen. På många sätt skiljer de sig inte från andra unga män, de röker vattenpipa och latar sig på jobbet, blir kära och skojar med sina småsyskon. Men Said och Khaled har anmält sig som frivilliga självmordsbombare - och nu ska deras tjänster tas i bruk. Under den sista natten med sina familjer kämpar de med känslorna inför sitt uppdrag.

- Jag läste förhör med självmordsbombare som misslyckats och det slog mig att de här människorna hade samma värderingar som vem som helst. De skiljer sig inte från dig eller mig. Den enda skillnaden är att de lever i en annan situation och att de kom fram till en annan slutsats. Och den slutsatsen var att begå en fruktansvärt handling - att ta sitt liv bland sina fiender.

Filmen har fått fin kritik, den har visats i många länder och tog hem priset för bästa europeiska film (Abu-Assad är född i Nasaret men bosatt i Holland) på Berlins filmfestival. Nyligen valdes den ut som Palestinas bidrag till årets Oscar för bästa utländska film. Även i Israel har den väckt uppmärksamhet och delfinansierats av den israeliska filmfonden. Men inte alla israeler - eller palestinier - tycker om filmen.

- Vissa palestinier vill att de ska vara hjältar som inte tvekar medan vissa israeler vill att de ska vara onda. Men en film måste bedömas utifrån det konstnärliga, inte det politiska - om den ger dig nya perspektiv. Jag har inte gjort en film som ger några svar men den hjälper folk att ifrågasätta sig själva och sina åsikter.

Vad tror du om framtiden för israeler och palestinier?

- De måste dela landet lika. Det enda sättet att stoppa krigandet är att Israel accepterar palestinierna som jämlikar och delar landet med dem. Men ansvaret för det ligger på Israel som kontrollerar marken, pengarna och politiken.

Nu är han i New York för att spela in en ny film. "LA Kairo" handlar om den amerikanska drömmen, ett fenomen som fascinerar Hany Abu-Assad.

- Jag är väldigt nyfiken på hur de ska överleva den här drömmen, hur de kan lova alla ett bra liv, evig ungdom, kändiskap och framgång. Det är som en religion, fast religionen är smartare. Där utlovas ett bättre liv, men först efter döden - och ingen kan ju veta om det stämmer. (PM)

Mer läsning

Annons