Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I slutet av regnbågen ligger Stockholm

Annons
En vecka om året målas huvudstaden i rött, orange, gult, grönt, blått och violett. Det handlar om att krossa stereotyper och eliminera fördomar - och allt i gemenskapens namn.


Den 1 augusti startar Pridefestivalen och en vecka framöver kommer det att sjungas, dansas och festas i Tantolunden i Stockholm. För homosexuella, bisexuella och transpersoner är det en festival som enar, både lokalt och globalt. Firandet av Pridefestivalen är nämligen ett internationellt fenomen som pågått sedan 70-talet, då polisens trakasserier mot gaybaren Stonewell fick gästerna att slå tillbaka och visa stolthet över gaykulturen.

- Syftet är att manifestera styrka både inåt och utåt. En chans för personer inom HBT-samhället (Homosexuella, Bisexuella och Transpersoner, PM:s anm.) att visa upp sig och visa att det här sättet att leva är bra. Sedan är ju Pride en sju dagar lång fest med föredrag, konserter och seminarier, säger Ulrika Westerlund ordförande i Stockholm Pride.

Och årets festival har verkligen växt till sig efter det frö som såddes för 26 år sedan, då RFSL organiserade den första "Homosexuella Frigörelseveckan".

En av nyheterna är konstutställningen "A queer was here" som består av ett tiotal video- och konstinstallationer utspridda runt om Stockholm. Dessutom har Stockholm Pride ett samarbete med LAVA/Kulturhuset och RSFL ungdom, där man erbjuder ett alternativ för dem som är för unga för Prides andra aktiviteter.

På Pridehouse vid Mariatorget kommer det hela veckan att hållas debatter och seminarier som ska belysa Pride som en politisk festival. Frågor om partnerskap, äktenskap, adoption och insemination - allt som kan vara aktuellt för HBT-samhället ska diskuteras.

- Man kan verkligen få olika typer av Pride beroende på vad man har för intressen, säger Ulrika Westerlund.

Festivalens invigningsgala hålls på onsdag då Alcazar uppträder. Sedan fortsätter konserterna med traditionell schlagerkväll på torsdagen och en hyllningskonsert till Dolly Parton på fredagen. Robyn, Nina Persson och Christian Kjellvander är bara några av dem som kommer att hylla den amerikanska countrystjärnan. På söndagen är det familjedag då Gröna Lund - med hjälp av värdinnan Babsans rosa peruk - byter skepnad till Rosa Lund.

Det har skett en stor förändring även inom festivaldeltagarna. Den nischade gayfestival som Pride ursprungligen var erbjuder nu något för alla människor.

- Festivalen vänder sig till alla, men vår primära målgrupp är förstås människor som identifierar sig med HBT-samhället. Men vi tycker det är roligt med alla slags besökare, säger Ulrika Westerlund. (PM)


Några av evenemangen på Pride Park

Onsdag 3 augusti: Invigningsgala 2005, Alcazar, Orup.

Torsdag 4 augusti: Schlagerpride 2005, Johan Rudebeck tolkar Charles Trenet, Vendela Duclos tolkar Piaf.

Fredag 5 augusti: Dolly Parton tribute, Christian Kjellvander, Nina Persson, Robyn.

Lördag 6 augusti: Bodies without organs, Folkoperan sjunger Romeo & Julia, The Similou.

Mer läsning

Annons