Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på stjärnornas krig

Redan i torsdags började de första fansen köa utanför Filmstaden för de åtråvärda biljetterna till Star Wars Episode III. I går var det äntligen dags att ta de sista stegen fram till biljettkassa.

Annons
Allra längst fram i kön campade Camilla Larsson och Emma Sjödin. Vid 23-tiden på torsdag kväll var tjejerna på plats. De är förvånade över att det inte var fler som dök upp inte förrän på fredagen fick de sällskap av ett annat biljetthungrigt gäng.
Hur viktigt är det att se filmen just på premiärdagen?
- Det är rätt så roligt att vara först med att se den, men det är även roligt att köa, man träffar mycket folk, säger Camilla Larsson, 18 år. Emma Sjödin, hennes medcampare, har åkt hem för att ta en dusch. Några längre bak i kön muttrar någonting om att det är fusk att duscha. Camilla och Emmas kompisar kommer förbi då och då med kaffe och proviant i utbyte mot att de köper biljetter. Det är lördag eftermiddag och drygt 24 timmar kvar tills biljettkassan öppnar.
Hur får ni tiden att gå?
- Man läser, ritar. Vi lekte ordlekar i går kväll, berättar Camilla.
Sedan pratar de med människor som kommer förbi. De flesta är trevliga. Några undrar om de inte har någonstans att bo, andra vill mucka gräl.
- Vi sitter här och gör något som är ganska nördigt, och vi sover som lodisar. Vi är så utsatta som man kan bli! säger Filippa Skog, 16 år. Hon kommer från Göteborg och är tillsammans med pojkvännen Magnus Ehnberg, 18 år, tvåa i kön. För dem är det första gången de gjort någonting liknande.
- Ingen av oss har köat för biljetter tidigare, så vi tänkte att det kunde vara en upplevelse, säger Filippa.
- Även om filmen ÄR viktig, fyller Magnus i.
- Ja, den är ju belöningen, säger Filippa.
Vad ska man tänka på om man ska sova ute i en biljettkö?
- Att ha varma kläder i många lager, säger Camilla. Ta med sovsäck och kaffe!
- Var flera för värmen och sällskapet. Packa lätt. Packar man mycket så blir det mer som kan bli stulet, säger Filippa.
Så blir det äntligen söndag. Natten har varit hård det regnade och Filippa och Magnus blev blöta in på bara skinnet. Lite bättre gick det för Camilla och Emma som hade plastpåsar runt sina sovsäckar. Fler och fler Star Wars-entusiaster har samlats under dagen för att köa i snålblåsten och, stundvis, regnet.
Men så är det dags för Camilla och de andra att gå de sista meterna fram till kassan. 64 timmars köande är över och de kan äntligen åka hem till sängen och värmen.
TEXT: Sandra Jonsson

Mer läsning

Annons