Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Kristin släpper ny skiva - i egen takt

/
  • Med nya skivanComoção är sångerskan och låtskrivaren Ida Kristin tillbaka. Nu släpper hon sin musik på eget skivbolag och tar karriären i sin egen takt.

Skivkontrakt på första spelningen och Ryan Adams som gästsångare på debuten. Singer/songwritern Ida Kristins karriär kunde knappast ha börjat bättre. Fyra år senare är hon tillbaka – helt på egna villkor.

Annons
Att Ida Kristins uppföljare till den rosade debuten Stumble tagit tid har sin förklaring. Eller rättare sagt flera. När sångerskan upptäcktes och fick kontrakt med V2 var hela musikbranschen ny för henne. Och det fick konsekvenser.
Allting var nytt. Jag visste inte ens vad ett skivbolag var och vad min roll skulle vara. Det var mycket att sätta sig in i alla kontrakt, spela in i studio och att spela med andra musiker, vilket jag inte gjort tidigare, säger Ida Kristin.
Det blev en snabb start på karriären och sångerskan var inte riktigt beredd. Framför allt inte på de krav som plötsligt ställdes på henne.
Om ett skivbolag lägger ner en massa pengar på en platta så har man en press att göra så mycket som möjligt. Jag pallade inte det då och gick in i väggen. Det blev någon slags överbelastning i min hjärna, säger Ida Kristin.
Så efter att ha börjat spela in ett fåtal låtar till nästa album valde hon att i stället göra andra saker. Ett examensjobb i biologi. En resa till Madagaskar.
När Ida Kristins dåvarande bolag halverade sin styrka såg sångerskan sin chans att ta sig ur samarbetet. De kunde inte släppa ett nytt album just då och hon ville sköta karriären i sin takt.
Jag kände inte att jag orkade rent fysiskt just då och ville ta ett steg bakåt från allt som hade med musik att göra. Det var viktigt för att få tillbaka lusten till musiken och hela grejen, säger Ida Kristin.
Ett eget bolag blev vägen tillbaka. Och med smällarna från första plattan har Ida Kristin kommit till insikt att hon måste ta hand om sig själv och sin kropp.
Eftersom min kropp har varit fullständigt utslagen är jag så otroligt tacksam för varje dag som jag funkar. Varje kväll när jag går och lägger mig tackar jag kroppen för att den klarat en dag till. Man måste få klappa om sig själv när man faktiskt har gjort något bra, säger Ida Kristin och fortsätter:
Alla människor i dag vill bara ha mer, vara något annat eller göra något annat. Man ska hela tiden vara någon annanstans. Alla smällar man får gör en hård. I stället borde man vara tacksam för det man har.
För att inte hamna i samma situation igen gör Ida Kristin allt som rör musiken, på sitt sätt. Nya skivan Comoção har spelats in under ett flertal tillfällen under en lång period, hon producerat själv tillsammans med Linus Larsson och i stället för att kasta sig iväg på turné har hon bestämt sig för att avvakta.
När man släpper skiva är det mycket som man anses tvungen att göra. Kanske hade det varit jättesmart att få in så mycket bokningar som möjligt och åka ut och spela. Men att släppa skivan tar på krafterna och om folk vill att jag ska spela så kommer jag att göra det först efter årsskiftet, säger hon.
Med friheten med det egna bolaget kommer nämligen också en hel del arbete utöver det rent musikaliska. Ida Kristin sköter numera allt som rör hennes karriär, utom promotion och skivdistributionen.
Jag trodde att det skulle vara mycket jobb, men det kanske var lite mer än jag trott. Man förstår vad ett skivbolag gör egentligen, säger Ida Kristin och skrattar.

Bildtext:
Med nya skivan Comoção är sångerskan och låtskrivaren Ida Kristin tillbaka. Nu släpper hon sin musik på eget skivbolag tar karriären i sin egen takt. Arbetet kring debuten tog musten ur henne.
Jag pallade inte och gick in i väggen, säger hon.
Foto: Svante Bengtsson

Mer läsning

Annons