Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilse Werner är död

Annons
Den tyska skådespelerskan Ilse Werner har avlidit i sviterna av en lunginflammation, 84 år gammal, skriver Der Spiegel. Hon var en av de största filmstjärnorna i Tyskland under 30- och 40-talet, men hennes karriär avstannade efter krigsslutet.

Ilse Werner föddes på Jakarta i Indonesien, som dotter till en tysk mamma och en holländsk pappa. När dottern var tio år flyttade familjen till Frankfurt am Main och sedan vidare till Wien. Hon utbildade sig till skådespelerska och gjorde sin scendebut i pjäsen "Glück" på Wiener Josephstadt Theater. Ilse Werner medverkade i 17 filmer producerade av det tyska filmbolaget Ufa, bland annat "Die unruhigen Mädchen" (1937), "Münchhausen" (1942) och "Grosse Freiheit Nr. 7" (1943). Den sistnämnda filmen skulle vara ett porträtt av den tyska sjöfarten, men handlade om en alkoholiserad man bland Reeberbahns prostituerade. Filmen ansågs demoraliserande för marinkåren och förbjöds, men filmen erhöll det svenska kritikerpriset 1945.

Ilse Werner var också känd som sångerska, bland annat för låten "Sing ein Lied, wenn mal Du traurig bist".

Vid krigsslutet fick hon yrkesförbud, eftersom hon ansågs ha spelat en roll i den nationalsocialistiska propagandan. Ilse Werner var då 24 år gammal. Hon gifte sig med den amerikanske journalisten John de Forest och flyttade till Los Angeles.

1960 gjorde hon comeback med schlagerlåten "Baciare" och sju år senare fick hon en egen tv-show: "Eine Frau mit Pfiff". De följande decennierna medverkade hon i ett stort antal tyska tv-serier. (PM)

Mer läsning

Annons