Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga om och men för Billy Bremner

Annons
Den skotske gitarristen Billy Bremner är ett aktat namn i musikkretsar över hela världen. För den riktige rocknörden är han mest känd som en av medlemmarna i kultbandet Rockpile. Sedan tio år tillbaka är han bosatt i Sverige och nu släpps hans tredje soloplatta "No ifs, buts, maybes".


Han har jobbat med artister som The Pretenders, Johnny Cash och Carlene Carter. I Sverige har han gjort sig ett namn som rock & roll-bandet The Refreshments ständige följeslagare. Det var också de som lockade honom till Sverige för tio år sedan.

Bremners solokarriär har dock allt som oftast gått på sparlåga. "No ifs, buts, maybes" är hans tredje soloplatta sedan debuten Bash som kom 1984. Inspelningen av skivan har pågått till och från under tre och ett halvt år. Ingen solokarriär i raketfart alltså.

- Jag har ju mest spelat med andra sedan jag kom till Sverige. Det är svårt att få tag på folk man vill spela med eftersom alla är så upptagna. Och när man inte har någon skiva eller turné inbokad så är det ju svårt att få folk att ställa upp eftersom man inte vet vad arbetet kommer att genera i. Det blir som ett moment 22. Men när Warner Music ville ge ut skivan så kunde jag helt plötsligt jobba på ett annat sätt, säger Billy Bremner.

På "No ifs, buts, maybes" träder en lite oväntad Billy Bremner fram. Det handlar inte längre om den raka rock´n´roll som han gjort sig känd för, snarare om en enkel och countryinspirerad singer/songwriter-pop. Ett medvetet val av Bremner.

- Alla förväntar sig en rock´n´roll-platta av mig, men jag ville verkligen inte göra en sådan. Det är skönt att som omväxling göra en annan typ av musik, säger han.

Skivan släpps till en början endast i Sverige, men Billy Bremner har siktet inställt på utlandet. Han nämner både England och Tyskland, men det är i USA han tror att skivan har störst chans att slå.

- Jag tror att den skulle kunna funka bra där borta. Men en sådan satsning tar ju tid. Det är mycket som ska stämma innan det går igenom. Jag har många fans i USA som gillar det jag gjorde med Rockpile.

Medlemmarna i Rockpile hette Dave Edmunds, Nick Lowe, Terry Williams och Billy Bremner. De var aktiva mellan 1976 och 1981 och spelade bara in en enda skiva. Men tack vare ett enormt rykte om sig som ett lysande liveband så fick de snabbt en kultstatus som fortfarande håller i sig.

- Det är helt otroligt faktiskt. Jag får fortfarande hur mycket brev som helst från hela världen av fans till Rockpile. Och när man blir presenterad för riktiga superstjärnor så byter de skepnad totalt när de får höra att jag var med i Rockpile. Det är konstigt men naturligtvis väldigt kul också, säger Billy Bremner.

"No ifs, buts, maybes" har redan fått en del bra recensioner och första singeln - "The real problem" spelas ofta i radio. Men förutom en kortare turné som gästartist med The Refreshments, är inga turnédatum inbokade för Billy Bremner. Faktum är att han bara gjort en handfull spelningar i eget namn sedan han flyttade till Sverige för tio år sedan.

- Ja, där har vi samma moment 22 igen. Jag vet ju inte hur skivan kommer att gå än, så det går inte att planera en turné och boka upp musiker innan dess. Jag hoppas att jag får åka runt lite i sommar och marknadsföra skivan, för det finns så många bra spelställen i Sverige. Undantaget är Stockholm, här finns ju bara ställen för ungdomar. (PM)

Mattias Boström

Mer läsning

Annons