Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen punkfunk för CDOASS

Lovorden haglar över Fagerstas nästa stoltheter efter Hives, CDOASS. Det kostymprydda bandet har kallats för Sveriges roligaste liveband. Ikväll är det upp till bevis, när CDOASS uppträder på Pipeline.

Annons
CDOASS är trötta på \"slöa reportrar\" som bara jämför dem med dansant punkiga band som Rapture, Gang of Four och Devo. Bandet som hittills har släppt ett antal singlar, följt med Hives på en lyckad Europaturné och utropats till Sveriges roligaste liveband betackar sig för att bli inplacerade i en ny våg av punkfunk.
Det blir en jobbig spiral för jag själv tycker att det finns så mycket mer grejer man skulle kunna nämna. Talking Heads och Gang of Four känns jävligt insnöat, säger basisten Peter Nilsson.
Men Fagersta-herrarna kanske får finna sig i jämförelserna. Blinkningarna till vissa av nämnda band finns i allt från sångaren Anders Pietschs stötiga falsettsång till den hårt spretiga ljudbilden med sitt pusselbygge av ljudbitar och rytmer. För produktionen på nysläppta debutalbumet Extra fingers står Christian Falk som vanligen brukar förknippas med lite slickare ljudbilder som Robyns, Blacknuss Allstars och Stonefunkers.
Att jobba med en erfaren producent som såg deras musik med nya ögon, var en spännande erfarenhet för bandet.
Det var därför vi blev lockade att välja honom, för att skapa lite stämning och se vad som skulle hända, säger sångaren och gitarristen Anders Pietsch.
Men vi märkte att vi hade mycket gemensamt musikaliskt. Vi har liknande preferenser fast de har utvecklats åt olika håll, säger Peter Nilsson.
Trots att bandet bara gett ut singlar under några år, har de skaffat sig ett gott rykte såväl i Sverige som utomlands. Nu är de glada över att äntligen kunna släppa ifrån sig ett helt album.
Men det känns inte som att man har ett slutresultat. Vi har klarat av etapp 1 och satt de här låtarna på pränt och det känns ju väldigt skönt. Då kan man gå vidare, säger Anders Pietsch och får medhåll av Peter Nilsson:
Man kommer ju aldrig ut och är 100 procent nöjd. Man kommer snarare ut ur studion jävligt sporrad att göra nästa skiva och vet vad man ska göra annorlunda då.
Bandet vägrar konsekvent att känna vid några musikaliska influenser. \"Musiken spelar sig själv.\", \"Det blir som det blir\" säger de och lämnar ämnet.
De är nästan lika hemlighetsfulla när det gäller låttexterna. Anders Pietsch skrattar och lägger sig an med ungefär samma tuppiga kaxighet som kollegan Howlin\' Pelle Almqvist brukade göra en gång i tiden:
Det finns inte så mycket att berätta. Det är väl mest ett känsloutövande, ord från en förvirrad skalle. Oftast vet jag inte själv vad jag sjunger om och det gör det intressant för mig. Men det ligger ju en viss ärlighet i allting, jag stöter inte ur mig vad som helst. Men det handlar väl om vad jag kan relatera till känslomässigt, förvirring i största allmänhet.
Under sommaren väntar ett ganska intensivt turnerande för CDOASS. De var nyligen i England på turné och det finns planer på ytterligare en vända. Inom kort är det tänkt att de ska släppa en vinylsingel i begränsad upplaga med två låtar från albumet i England. (PM)

Fakta CDOASS:
Bakgrund: Ursprungsbandet bildades 1999 och fick sin nuvarande sättning för knappt ett år sedan. Bandnamnet står för Corporate Dancefall Of A Subjective Sister.
Medlemmar: Anders Pietsch (gitarr och sång), Peter Nilsson (bas), Andreas Jonsson (synth), Daniel Hagman (sampler) och Christian Nordlander (trummor).
Aktuella: Förra veckan kom debutalbumet Extra fingers. Konsert på Pipeline ikväll.

Fagerstabandet CDOASS vill inte höra talas om någon punkfunk. Från vänster syns Christian Nordlander (trummor), Daniel Hagman (sampler), Anders Pietsch (gitarr och sång), Peter Nilsson (bas) och Andreas Jonsson (synth). Ikväll spelar de på Pipeline. Sundsvallsduon Transistor värmer upp.
Foto: Lars Tengrot/Playground

Mer läsning

Annons