Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fotopris för J H Engström

Annons
Det blev den franske fotografen Luc Delahaye som tog hem det åtråvärda fotopriset Deutsche Börse Photography Prize 2005 på nära 400 000 kronor.

Priset delades ut vid en ceremoni på Photographers Gallery i London på onsdagskvällen.

Den svenske fotografen J H Engström får trösta sig med äran att vara en av de fyra nominerade. Deutsche Börse Photography Prize är det mest prestigefyllda fotopriset i Europa och ett av de verkligt stora internationella priserna.

I prismotiveringen framhåller juryn Luc Delahayes strävan att förena ett politisk engagemang med sin fotokonst. "Delahaye skapar bilder som både är estetiskt vackra och socialt fascinerande samtidigt som han har ett starkt engagemang för vad som händer i världen", konstaterar juryn.

J H Engström befann sig i celebert sällskap, förutom han själv och Luc Delahaye var tysken Jörg Sasse och amerikanen Stephen Shore nominerade till priset.

I januari i år visades Göteborgs Konstmuseum i samarbete med Hasselblad Center en stor utställning med Engströms bilder. Under våren har han arbetat med slutredigeringen av en dokumentärfilm om fotografen Anders Petersen som SVT ska sända senare i år. (PM)

Mer läsning

Annons