Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget splittrar demokratiska Weeping Willows

Annons
Från smäktande hjärtekrossarballader till 1980-talets England. Efter tio år och olika musikstilar är medlemmarna i Weeping Willows fortfarande nyfikna. Nu blickar de tillbaka med sin nya samlingsskiva "Singles again".


Det är mycket Weeping Willows just nu. Den 31 oktober släpper bandet en live-dvd från en konsert i Helsingfors. Men först sammanfattar de sin tioåriga karriär med samlingsalbumet "Singles again" som innehåller alla deras singlar och en rad b-sidor och rariteter. Hela bandet mumsar på mackor uppsvidade i sina typiska mörka kostymer på en restaurang på Södermalm i Stockholm. Att det gått tio år sedan de startade, kan de inte riktigt fatta.

- Det är väldigt roligt att sätta sig ner och lyssna på det vi gjort. Det är inget jag tycker är dåligt, möjligen finns det väl någon enstaka låt jag tycker är mindre bra. Annars är jag faktiskt otroligt stolt och glad, säger basisten Stefan Axelsen.

Weeping Willows uppstod ursprungligen ur det 50-talsnostalgiska coverbandet Hillbilly Boys och fortsatte sedan som smäktande croonerband med kompassen riktad rakt mot hjärtat. De vann omedelbart kritikernas hjärtan och tycktes också tala till något generellt hos svenskarna. Deras konserter samlade ofta en sällsynt blandad publik med allt från punktjejer till äldre herrar. Weeping Willows blev ett udda inslag mitt i all indie och ironi som präglade 90-talets mitt.

- Under de år vi har hållit på har det svenska musikklimatet förändrats väldigt mycket. Nu finns det mycket fler band som har det här känslomässiga och storslagna som till exempel Moneybrother gör i dag. Vi var ju lite unika då. Vi var väl lite en reaktion på grungen. Allt var så hårt och tufft och därför ville vi sjunga "Blue velvet" och mjukislåtar, säger sångaren Magnus Carlson.

1997 kom första albumet "Broken promise land" med hitar som "Eternal flames" och "Blue and alone". Några år senare svävade de vidare mot andra tongångar. På 2001 års "Into the light" bytte de ut stråkarna mot synthar och på förra årets "Presence" närmade bandet sig Englands tidiga 80-tal. Senaste plattan var inte en av deras mest hyllade, men Stefan Axelsen tycker inte att nytänkande behöver var regeln för allt skapande.

- Det har ju hänt saker på tio år men man är ju fortfarande nyfiken på att göra saker. Den senaste skivan är kanske inte så jättenytänkande, men det var roligt att göra den. Musik behöver inte alltid vara det. Det handlar om att man har en lust att göra något. Alla behöver inte bli milstolpar, säger han.

När bandmedlemmarna funderar på vad som gör att de fortfarande är i full gång tio år efter starten, nämner de bland annat den demokratiska hållningen i bandet. Alla får komma till tals. Alla bidrar med låtar. De har också lärt känna varandras nycker och egenskaper in i minsta detalj.

- Det är väldigt likt en parrelation. Man måste repektera varandra och måste säga ifrån när det är något man inte gillar, säger Magnus Carlson.

Vart Weeping Willows ska ta vägen i framtiden vet de inte. De vet bara att de fem inte kommer att gå att sära på så lätt och att de fortfarande drivs av nyfikenhet för musik. Just nu skriver de låtar till en ny skiva. De passar sig dock noga för att nämna några närmare detaljer.

- Det finns så mycket, samtidigt som man inte vill bli styrd av något annat än stundens ingivelse. Tjusningen är att inte planera så långt fram, säger Magnus Carlson och får medhåll av Stefan Axelsen.

- Vad vi än väljer att göra så tenderar saker ibland att bli styrda. Jag skulle vilja göra en spretigare skiva där mycket får plats. De skivor som är bra är väldigt varierade. Ibland blir det lite väl brittiskt.

Först på schemat står dock en kortare Sverige-turné som de ger sig ut på i november. Efter tio år av turnéer och skivinspelningar kan de ändå inte bestämma sig för om de i första hand är ett utpräglat live-band eller om de föredrar att göra album.

- Om man var tvungen att välja att bara spela ute eller bara göra skivor, skulle man väl välja att bara göra skivor. Skulle man inte det?, frågar Magnus Carlson och vänder sig mot de andra. De håller inte med.

- Det är en symbios. Det ena kan inte funka utan det andra. Det är en otroligt kul process när man får till en skiva. Vissa låtar växer live, andra dör då, säger Anders Hernestam. (PM)


Fakta Weeping Willows:

Medlemmar: Magnus Carlson (sång), Anders Hernestam (trummor), Niko Röhlcke (pedal steel, gitarr och keyboards), Ola Nyström (gitarr) och Stefan Axelsen (bas).

Diskografi: "Broken promise land" (1997), "Endless night" (1999), "Into the light" (2001) och "Presence" (2004).

Aktuella: Med samlingsalbumet "Singles again" som släpps den 28 september. Skivan kommer i två versioner, en med enbart bandets alla singlar, en med singlarna och en bonus-cd med b-sidor och rariteter, plus ett par nya låtar. I november ger sig bandet ut på en kortare Sverigeturné.

---

Turnéplan:

9 november Malmö, KB

10 november Stockholm, Mondo

11 november Norrköping, Hörsalen

12 november Göteborg, Chalmers

13 november Kristianstad, Cronushallen

15 november Uppsala, Katalin

Mer läsning

Annons