Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integrera mer

/

Annons
Jag har under den senaste tiden funderat en del på hur Sonys karaokekoncept Singstar skulle kunna effektiviseras. Som det är idag släpps nya låtpaket med olika teman varje år och det är sällan man helt uppskattar låtlistan.
Den senaste delen, Rocks, var ingenting annat än en stor besvikelse, men eftersom smaken är som baken är det av förklarliga skäl svårt att göra någonting som kan uppskattas av alla. Den här generationen känns relativt begränsad eftersom onlinetjänsten på Playstation 2 är väldigt svårhanterlig, och när hårddisken dessutom inte är släppt på våra breddgrader blir det ännu svårare.
Tittar man på nästa generation så kan emellertid Sony göra många smarta saker för att ta sin egen genre \"förfestspel\" till en ny nivå. Tittar vi på Singstar så kommer åtminstone jag att bli väldigt förvånad om vi inte kommer att kunna ladda ner låtar över ett itunesliknande system. Sony är som bekant inte det smalaste av företag och under etiketten Sony Music ligger en hel del artister.
Andra skivbolag skulle antagligen inte heller vara för skeptiska utan skulle mycket väl kunna låta karaokeversioner av populära låtar finnas tillgängliga mot en viss summa. Istället för att betala 300 kronor varje gång ett nytt paket med Singstar-låtar skulle vi kunna köpa en egen mix för kanske 10-20 kronor låten och då enbart få musik som vi verkligen vill sjunga.
Vill Sony premiera skivköpare skulle man dessutom på alla nya skivor lägga in ett bonusspår där en eller flera hitlåtar från plattan finns i Singstar-format och där man, genom några smidiga knapptryckningar, skulle kunna lägga in låtarna på hårddisken. Kan det bli så mycket bättre?

Idén skulle naturligtvis kunna tas utanför Singstars gränser, nu på fredag släpps till exempel musikspelet Guitar Hero där du får leka gitarrhjälte på en plastgitarr. Det kommer med all säkerhet tilläggsskivor med nya låtar om några år, men tänk vad roligt om du istället skulle få välja låtar själv över en Internettjänst och ta hem när du tröttnat på dina befintliga.
Idén är inte ny, man kan redan idag använda inofficiella program på Xboxen där du laddar hem låtar och dansar till dessa på dansmattan. Då har stegen lagts dit av ambitiösa amatörer och även fast Dimmu Borgirs Puritania inte är den mest dansvänliga, så är det i alla fall väldigt kul.

All typ av musikspel eller partyspel bygger egentligen på att det antigen är bra eller passande musik som man blir på bra humör av. Skulle spelarna få välja själv så borde resultatet bli både bra och passande musik.
Så, Sony, gör inte om misstagen med en rörig och intetsägande onlinetjänst när ni släpper Playstation 3. Utnyttja formatet och gör er redan väldigt populära förfestgenre ännu bättre!

Mer läsning

Annons