Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intervju David Cronenberg

/

Annons
Profilstark Cronenberg öppnar Drakens filmfestival
Stockholm (PM)
David Cronenbergs filmer har alltid fört in publiken på okända vägar. Med sin nya A history of violence närmar han sig allfarslederna. Skådespelaruppbådet är välkänt och historien lättfattlig - men naturligtvis spelar sex och våld stor roll. Ikväll visar Drakens filmfestival den hyllade och omtalade filmen.
De flesta förknippar den kanadensiske regissören, som nyligen fick Stockholms filmfestivals Lifetime Achievement Award, med den vaginaliknande öppningen i James Woods mage i Videodrome, de blankt skinande gynekologiska instrumenten i Dubbelgångare eller drogfantasierna i William Burroughs-filmatiseringen The naked lunch. Själv tycker han inte att steget är så stort mellan den lantliga idyllen som skakas om i A history of violence till samma amerikanska helylletillvaro i The Dead Zone. Den gjorde Cronenberg 1983 efter ett manus byggt på Stephen Kings bok.
Som filmskapare är det naturligt att förknippas med vad man gjort tidigare. Det är inget som bekymrar mig. Viggo Mortensens tolkning av en amerikansk Medel-Svensson med ett mörkt förflutet har fått branschen att prata om en Oscar. Hyllade skådespelare som William Hurt och Ed Harris finns med i historien om Tom Stall och hans familj, vars liv vänds upp och ned när våldet träder in i gemytet i form av två rånare. Är Stall (Viggo Mortensen) verkligen den mysige kaféägare och familjefar han utger sig för att vara? Hur kommer det sig i så fall att han har en så naturlig fallenhet för att döda och skada när tryggheten hotas?
När jag fick manuset blev jag intresserad av det ikoniska i tonen, hur filmen kunde vara en westernfilm, en gangsterhistoria eller ett familjedrama på samma gång. Det verkade spännande att undersöka familjeliv i en film, säger David Cronenberg.
Tvärtemot vad många tror vet jag aldrig någonting när jag börjar med en film. Folk verkar tro att jag har en vision som snurrar i skallen simultant med hur filmen växer fram, men det vore ju väldigt tråkigt. A history of violence är resultatet av en diskussion jag har fört med mig själv om ämnen som intresserar mig.
Vad lärde du dig av den diskussionen?
Människans ambivalens inför våld, hur förknippat sex och våld är med varandra. Våld avskräcker samtidigt som det attraherar och det är poänglöst att bara fördöma det eftersom våldsamma handlingar är en integrerad del av människan. Viggo Mortensens roll i A history of violence ligger långt ifrån hans senare filmer som svärdsvingande hjälte i Tolkien-filmerna och cowboy i Hidalgo. David Cronenberg hyllar huvudrollsinnehavarens fysiska framtoning, hur han lyckas gestalta sin karaktärs inneboende våldsamhet.
Folk glömmer att han spelat in filmer i 20 år. Jag såg honom i en film som heter A walk on the moon där han spelar en ytterst vänlig man. Viggo är perfekt i rollen. Han är den ende skådespelare jag vet som tar med sig egna saker att använda i scenografin. I A history of violence satte han upp affischer på väggarna som han tyckte passade i familjen Stalls hem.
Det pratas om en Oscar för honom, vad tror du?
Jag vet inte. Det är många filmer som konkurrerar. I USA säger folk "Oscar" så fort de ser något de gillar, men det är aldrig just de människorna som sitter i juryn och bestämmer, säger David Cronenberg.
Har filmens framgångar ändrat dina villkor?
Under tio minuter, kanske. Visst har jag fått signaler om att Hollywood omvärderat mig - "han kanske kan göra underhållande filmer för en bredare publik ändå" - men det kan mycket väl ändras efter nästa film jag gör. För tillfället har jag några idéer och det pratas mycket, men inget är påskrivet ännu. (PM)
Johan Sjöstrand

Fakta
Namn: David Cronenberg
Ålder: 62 år.
Född: Toronto, Kanada.
Filmer i urval: Rabid (1977), Videodrome (1983), Flugan (1986), Crash (1996).
Aktuell med: A history of violence visas på Drakens filmfestival ikväll. Officiell premiär den 2 december.

Tom och Edie Stall i A history of violence spelas av Viggo Mortensen och Maria Bello. Foto: Takashi Seida/SF
Viggo Mortensen gör en till synes mer vardaglig roll i A history of violence. Men skenet bedrar, bakom masken som familjefar vilar ett mörkt förflutet.
Foto: Takashi Seida/SF

Ed Harris som hårding med maffianknytning i David Cronenbergs A history of violence.
Foto: Takashi Seida/SF
Maria Bello spelar rollen som Edie Stall i A history of violence, småstadsadvokat vars liv vänds upp och ned när hennes mans bakgrund uppdagas.
Foto: Takashi Seida/SF
David Cronenberg.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mer läsning

Annons