Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag saknar er/Ainbusk!

/

Annons
Julkonserternas tidevarv är inne. Det är nu landets artister tar på sig tomteluvorna och ger sig ut i landet. Inte bara handeln vill tjäna julslantar på oss. Nöjesvärlden är minst lika angelägen. På gott och ont.
För Sundsvalls del ser utbudet faktiskt lite tunnare ut i år. Jag tycker mig inte se samma inflation i julstämplade evenemang som de senaste åren och det är egentligen bara bra för en julshow ska kännas lite extra, tycker jag. Synd bara att det börjar så tidigt. Gräsmattorna kommer ju troligtvis att vara gröna på fredag när den stora Julgalan drar in i Nordichallen. Inte lätt att känna julstämning då. Men jag har varit med förr. För ett par år sedan trampade jag i vattenpölar efter en stämningfull O Helga Natt med Christer Sjögren.

Artistutbudet i upptakten, Julgalan 2005, är imponerande: DaBuzz, Darin, E-type, Helena Paparizou, Off Duty, Pistvakt, Pontare, Tommy Nilsson och Sandra Dahlberg. Ingen dålig tomteparad. Den enda som kan konkurrera i storlek är showen som kommer den 27 november, Julkonserten 2005. Den innehåller dock inte samma artistiska bredd utan vänder sig helt till mogenpubliken med namn som Kalle Moraues, Lasse Berghagen, Sanna Nilsen, Bengan Jansson och Orsa Spelmän.

Jag har konsumerat en och annan julkonsert under åren och min erfarenhet är faktiskt att det inte alltid är det stora formatet som är det bästa. Personligen hade jag hoppats få se Ainbusk i år igen, i mitt tycke fjolårets bästa julshow, men tyvärr står inte Sundsvall på turnélistan den här gången. Oj, vad jag kommer att sakna dem. Men jag kan avslöja en liten hemlis.
Den 12 december spelas Ainbusks julkonsert på Cirkus in och sen kommer Canal Digital och ComHem att visa den tre gånger inför julen. Alltid en tröst. Missa inte det.
Andra artister jag kommer att sakna i juletid är Jill Johnson (intressant julalbum släpps denna vecka). Hon håller till med sin show sex kvällar i Hasse Anderssons lada i Båstad. Jag hade gärna sett Åsa Jinder, Nanne Grönwall och Tommy Körberg också.
Det finns förstås andra favoriter att välkomna i deras ställe. Anna-Lotta Larsson är en och nu har hon tussat ihop sig med Göran Fristorp igen. Kul, för det uppstår alltid en speciell stämning när dessa båda jobbar ihop. Sen tror jag att A Christmas Show med Jan Slottenäs´ Glen Miller-specialister i Tonhallen den 3 dec blir en höjdare. Rena smällkaramellen. Och glöm inte Julton. Lika högklassigt varje år, lika stämningsfullt och omtyckt. Ett av landets bästa körarrangemang. Många kanske inte riktigt förstår det förrän busslasterna börjar rulla in. Det är lätt att bli hemmablind.

Till sist ...
... kan jag berätta att Sven-Ingvars gör åtta julkonserter i Valsverket i Degerfors. Fyra under november och fyra i december.
... att Refreshments är bokade på Södra Berget kommande lördag, men då handlar det inte om julkonserten Rock´n Roll X-mas. Praktfull (k)rock blir det i alla fall med Charlotte Perelli på Casinot och Julgalan i Nordichallen.
... vad har vi att vänta på skivfronten till jul då? Jag har haft förmånen att lyssna in Jill Johnsons första julalbum. Det är en countryinfluerad platta, inspelad i självaste Nashville och den blir säkert en av julens mest uppmärksammade. Tveksammare är jag vad det beträffar Kalle Moraeus och Bengan Janssons julproduktion. Mer är på ingång. Jag återkommer i ärendet.

Mer läsning

Annons