Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

James Blunt bytte geväret mot gitarren

Annons
Det tog några månader för James Blunt att nå den stora publiken. Men i sommar har debutalbumet och singeln "You´re beautiful" toppat Englandslistan.

- Jag lever min dröm. Det enda jag saknar är sömn, säger James Blunt.


Han skriver radiovänlig singersongwriterpop och i slutet av oktober förra året släppte han sin första skiva "Back to Bedlam". Den gav honom dock ingen omedelbar framgång. Det blev visserligen lättare att fixa spelningar, men annars var det mesta som vanligt.

- Vi gjorde några små konserter och sedan tog folk med sig sina vänner till nästa spelning. Det var roligt att få se det växa, säger James Blunt.

Han sitter i en hotellfåtölj i Stockholm dagen efter ännu en konsert och han ser onekligen lite trött ut. När han går ut för att fotograferas kastar han längtansfulla blickar på en visningssäng i lobbyn. Med ett turnéschema som James Blunts blir det inte mycket tid kvar till sömn eller till att se de städer han besöker.

- Jag hinner se det här, säger han och nickar mot hotellets diskreta inredning.

Efter Stockholm väntar fler konserter i England, en turné i USA och Australien och sedan fler spelningar i Europa.

- Fast jag blir aldrig trött på att spela, säger han.

James Blunt är också van vid att inte vara bofast någon längre tid. Hans pappa arbetade inom militären och familjen flyttade dit han var baserad. James Blunt hade själv en kort karriär som soldat och tjänstgjorde bland annat i Kosovo. Men syftet var aldrig att bli yrkesmilitär utan att få sin universitetsutbildning betald av försvaret och då måste man genomgå en fyraårig militärtjänstgöring.

- Jag lärde mig att putsa mina skor, men jag tror också att tiden i armén gav mig bättre självförtroende. Och livet i en pansarvagn är inte så olikt livet i en turnébuss, säger James Blunt.

Det sista året tjänstgjorde han som vaktssoldat vid slottet i London och då kunde han börja skriva materialet till skivan och leta reda på en manager. Ett halvår senare spelade han i Texas och där dök Linda Perry upp. Hon är före detta sångerska i 4 Non Blondes och har skrivit och producerat musik för Courtney Love, Pink och Christina Aguilera. Linda Perry fastnade för James Blunts poppiga singersongwriterstil och erbjöd honom ett skivkontrakt och en studio i Los Angeles.

- Jag skrev låtarna för mig själv, men jag ville göra en skiva så att de skulle låta som de lät i mitt huvud. Att det blev så här stort är fortfarande en chock för mig.

Att bli artist har han drömt om sedan i tonåren när han skaffade sin första gitarr och började skriva låtar. Tidigare hade hans mamma sett till att han övade fiol och piano - dock utan någon större entusiasm från sonens sida.

- Elgitarren var mycket roligare än det tråkiga pianot, konstaterar han.

Nu lever han mitt i den dröm som han hade som tonåring och verkar stormtrivas med tillvaron.

- Första gången jag hörde min låt på radio var det spännande, det är ett speciellt ögonblick i ens liv när det händer.

Samtidigt vill han inte ta sin musik på för stort allvar. Läkare, sjuksköterskor och bönder gör ett mycket viktigare jobb, påpekar han. Vad andra tycker om den musik han gör verkar han ta med en nypa salt.

- Det är ju bara åsikter och inga fakta. Så länge jag tycker att det är roligt att spela min musik anser jag att jag har lyckats. (PM)

Mer läsning

Annons