Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne gör "Josefsson"

Annons
I 20 år har Janne Josefsson använt tv-kameran för att utmana bilden av det trygga folkhemmet Sverige. I nya serien "Josefsson" tar han en titt i backspegel och frågar sig: Vad hände sedan?


Han har skildrat många olika människor och miljöer i sina tv-reportage, men fokus har alltid legat på samhällsklyftor och orättvisor. På 80-talet jämförde han Göteborgsförorterna Örgryte och Biskopsgården, på 90-talet besökte han värmländska Munkfors för att berätta om utvisningshotade elvaåringen Ivan som fick hjälp av raggarkungen Sune. I "Josefsson" reser han i sina egna spår, tillbaka till platserna och människorna.

- Jag ville berätta vad som hade hänt med de här människorna, men också vad som har hänt med Sverige, säger Janne Josefsson.

Idén till programserien föddes förra våren när Janne Josefsson fick en förfrågan om att skriva en bok om sina tio mest omtalade reportage. Bokprojektet blev inte av men i Josefssons hjärna hade de gamla reportagen fått nytt liv.

- Det kan ju vara skönt att bara rusa framåt och inte se tillbaka. Men jag tyckte att det var läge för mig att göra det nu, och att det skulle kunna bli en serie som var värd att se.

Resultatet är sju entimmesavsnitt där Josefsson gör återbesök bland frågor som politikerlögner, främlingsfientlighet och psykiatrireformen ("tänk om man hade gjort samma sak med fysiskt handikappade, tagit rullstolen ifrån dem och sagt 'lycka till'?")

Samtidigt tecknar han en bild av hur Sverige har förändrats under de senaste 20 åren. I det sjunde avsnittet försöker han få en intervju med Göran Persson men blir nobbad med motiveringen "under ett valår måste han vara extra noggrann med prioriteringar".

- Jag hade velat fråga honom om de sociala klyftorna som har ökat oerhört under hans tid, om hur han kan neka till det, vilket jag tycker att han gör. Jag har sett honom och följt honom när han har pratat om att "nu ska rättvisan komma".

Hur har din journalistik förändrats under de här 20 åren?

- Tidigare kanske jag nöjde mig med ett uttalande som sade väldigt mycket men nu tycker jag att det intressanta är vad det kommer ifrån, var det har sitt ursprung. Det blir obehagligare för mig själv, för då frågar jag mig var jag själv står någonstans.

- Jag har också en maktposition i dag, men jag vet inte hur det förändrar eller korrumperar mig. Det är svårt att se själv, det är det som är kruxet.

Vad tycker du om att ha blivit ett begrepp - att man kan verka i "sann Janne Josefsson-anda"?

- Det förknippas med att man är en terrier, en hårdkokt jäkel. I någon bemärkelse är den bilden riktig men jag drabbas också av medias gissel - att man renodlar och förenklar. Jag är ju terriern och bålgetingen och torpeden och allt vad de kallat mig. Men jag är inte bara det, jag är ju andra saker också.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

- Matprogram eller trädgårdsprogram där folk säger "åh, vad roligt, kommer du hit, kom och sätt dig". Det skulle vara underbart (skratt) Nä, jag kan inget annat än det här. Jag kan komma till jobbet varje dag och vara upprörd över saker, det är det som driver mig.

Det första avsnittet av "Josefsson" sänds i SVT1 den 20 april. (PM)

Mer läsning

Annons