Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Hallman: En enastående pseudohändelse

/

Annons
För exakt två veckor sedan reade Skivbutiken ut allt till halva priset, och det var väl då jag förstod vartåt det barkade.
Frågan är nu var sundsvallsborna ska köpa skivor. Två butiker finns i stan Åhléns och Harvest. Sedan finns Rocks ute i Birsta. Inget av dem känns som ett alternativ för den som både vill ha sprillans ny hiphop, grime, death metal, house och indie, eller Beatles och Eva Dahlgren.
Det blir väl Internet man får vända sig till. Mycket beklagligt. Mina fingrar har redan abstinens de vill bläddra i skivbackar. Gillar man musik så överlever man det här också, för musiken finns kvar. Rummet där man möts är dock borta, och kommer förmodligen aldrig åter. Trist.
Tråkigt också att inte få höra Håkan Tjernbergs entusiastiska välkomsthälsning \"Tjenare!. För att inte tala om hans enorma kunnande. Mycket sällan hände det att han inte visste vad man pratade om, eller misslyckades med att leta fram nån obskyr indiepopskiva.
Visst kan man på CDON och andra Internetsajter hitta Kundtips. Typ att den som köpt Y-plattan också har köpt X-plattan.
Men det är ju inte samma sak. Inte på långa vägar.
Man undrar ju var de unga musikälskarna finns. De köper inte skivor, de går inte på konserter. Det är kanske inget sammanträffande att Grönborgs lade ned, Pipeline går på knäna och Skivbutiken upphör.
Men är det inte uselt att en stad med nästan 100.000 invånare inte har en stor skivbutik? Det tycker jag. Fast jag kanske är en utomjording. De flesta sundsvallsbor kanske tycker att nedläggningen av Skivbutiken är vad Horace Engdahl skulle kalla en enastående pseudohändelse. Jag vet inte. Men jag vet en sak: Skivbutiken vila i frid.

Apropå Horace så kan jag för en gångs skull utropa \"Äntligen!\". Det vill säga, äntligen känner man igen namnet på Nobelpristagaren i litteratur. Inte för att jag är så familjär med Harold Pinter, men han har ju i alla fall skrivit manuset till Den franske löjtnantens kvinna, och den filmen har nog fler personer sett än de som läst en bok av Imre Kertész (hon fick priset i fjol).
Horace och hans polare brukar ju välja totalt okända författare. Priset har därför blivit för dem med djup insikt, typ klubben för inbördes beundran, och sånt har jag haft svårt för sedan jag lämnade tonåren. Som om det vore fult att vara känd, älskad och uppskattad av många? Men med Pinter kanske nåt är på gång. Dario Fo, som fick priset för några år sedan, var ju också rätt bekant. Bob Dylan nästa år?

Äntligen kan du syssla med detta i helgen:
Se: Eddie Izzard Sexie, Circle, Dress to kill. Ståuppkungen finns äntligen på dvd med svensk text. Bra, för då kan man hänga med i mannens snabba tankegångar.
Lyssna: Bob Dylan: No direction home. På måndag spelar han i Globen i Stockholm, och samma dag släpps dokumentären av Martin Scorsese på dvd.
Läs: Bill Wyman: Stone alone. Gubben spelar ju i Sundsvall på måndag. Läge att uppdatera sig om basistens bravader i Rolling stones.

Mer läsning

Annons