Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz och visa i skön förening!

/

Annons
Jazz och visa i skön förening!
Restaurang Piren: Staffan Hallgren Kvintett
Betyg: 4 ST

Sommarjazz i Kerstin Holmgrens regi har blivit en tradition. Tidigare var det Glasverandan som var centrum för evenemangen som från och med ifjol flyttats till Restaurang Piren på Karlsvik.
I den fagra sommaridyllen med prunkande grönska och glittret från Alnösundets vatten som inramning var Piren på tisdagskvällen fylld till sista plats när flöjtisten Staffan Hallgren och hans vänner, Gösta Svensson piano, Leif Norberg bas, och sångduon Ulrica Beijer, Christer Sund (även gitarr), bjöd på en härligt avspänd musikkväll med jazz och visa i skön förening. Den njutbara och variationsrika musikresan inleddes med en av Frank Sinatras slagdängor, "You make me feel so young", med Ulrica och Christer vid sångmikrofonen. Ett perfekt öppningsnummer som försatte publiken i harmonisk stämning. Därefter varvades renodlade jazznummer som "Bluesette", "Have you met miss Jones?", "Almost like being in love" med visor av Olle Adolphson, Robban Broberg, filmmusik och brasiliansk samba. Renodlade jazzpuritaner tyckte kanske att det blev lite för mycket visa och för lite jazz. Men tolkar man visor med så äkta jazzkaraktär och inlevelse som Ulrica och Christer finns det ingen anledning att rynka på näsan. Det är inte ofta exempelvis Olle Adolphsons fina melodier och texter får sådana här svängiga tolkningar och inramning som bjöds denna kväll.
Sångduon Ulrica Beijer och Christer Sund var för mig nya positiva bekantskaper. De trivdes tillsammans och deras duetter var något av kvällens höjdare, även om deras enskilda framträdanden inte heller gick av för hackor.
Kapellmästare Hallgren hade en svettig kväll då han i varje nummer spelade underbara obligatbakgrunder och tekniskt eleganta solon på sina flöjter. Han hade bra support av Gösta Svenssons lyhörda pianospel och rytmiskt stadige basisten Leif Norberg. Gösta och Leif kan varandra väl efter åratal av samspelande, så när Gösta ger sig ut på soloutflykter eller vice versa, ger de varandra ett perfekt rytmiskt stöd, vilket är oerhört viktigt när man spelar utan trummis. Leif, som har en stadig kroppshydda, kallades skämtsamt av Ulrica som "kuggen med kaggen" för sitt gedigna basspel. Så där är hälsingehumorn, rakt på utan krusiduller!
Tiden går fort när man har roligt så timmarna med Staffan och hans Hudikvänner skenade iväg. Å andra sidan skall man sluta när det är som bäst och kvällen fick en perfekt avrundning med Olle Adolphsons Nu är det gott att leva. Nästa evenemang på Piren sker om fjorton dagar!
Hans-Erik Bergman

Med Sinatras slagdänga "You make me feel so young" satte Ulrica och Christer publiken i skön härmonisk stämning.

Mer läsning

Annons