Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzkrönika

Magnifikt album med jazzens Horowitz

Annons
En del jazzartister "talar" till oss deras instrumentala röst är förlängning och förstärkning.
Pianisten Keith Jarrett har den sällsynta förmågan. Han är en mästerlirare, en konversationsbroder vars stämma är omisskännligt just hans. Ingen är fullkomlig sägs det men när det gäller Jarretts eminenta sätt att hantera klaviaturen är jag benägen att säga emot.
Jarrett har utvecklat ett välformulerat och personligt sound med outtömlig improvisationsförmåga och fullständig kontroll över sina inneboende tillgångar. Han är jazzens Horowitz. Det känns som om han smeker tonerna ur flygeln.
Hans nya soloalbum Radiance (ECM) är inspelad inför en andäktig japansk storpublik i Osaka och Tokyo, oktober 2002. Här visas en ny sida av Jarrett jämfört med de klassiska ECM-albumen Bremen/Lausanne från 1973 och Köln 1975. Han har lämnat jazzens rötter och hämtat sin inspiration från förebilder som Bach, Sjostakovitj, Schönberg , Rachmaninov och andra dignitärer på den klassiska musikens område.
Den här rofyllda musiken är en lisa för själen. Det hör till allmänbildningen att äga åtminstone en Jarrettplatta. Varför inte Radiance?
Vårt lands bästa genbärare av förhistorisk jazz är gamla hederliga Barfota Jazzmen, som nyligen kommit med sin åttonde dokumentation, ett dubbel-cd-album betitlat I Want To Be A Birdman (True Track). Bandet med Claes Ringkvist kornett, Kjell Sundin klarinett, Lars Kjellberg trombon, Åke Dahlbäck piano, Mats Fagerberg banjo, Bengt "Bim" Ingelstam sousaphone, Bertil Falk trummor har hållit sin Bunk Johnsontradition levande sedan 1973. För femton år sedan tillkom sångerskan Kersti Söderlind och till och från anlitas violinisten Svante Nordell.
Bortsett från Stephen Fosters Beautiful Dreamer och Scott Joplins The Entertainer bjuder Barfota på helt nytt material som Claes Ringkvist letat fram i arkiven vid något av sina New Orleansbesök. Varje melodi och övrig information presenteras föredömligt i konvolutet.
Barfota Jazzmen bjuder med den här inspelningen på lättlyssnad, melodisk, dansant svängig, klassisk jazz som passar utmärkt att koppla av med i solstolen eller hängmattan.
Hoforsklarinettisten Bosse Tigrén har en swingtrio tillsammans med pianisten Folke Westerlund och trumslagaren Rolf Andersson. När Rolf kopplar av från Sandviken Big Band inträder han sig rollen som kanske Sveriges bästa Gene Krupa-tolkare. På bästa tänkbara swingmanér enligt Goodmanmodellen bjuder trion på tolv svängnummer på nya albumet Easy Living (True Track). Skivan är ett måste för swingvänner.
Till sist rekommenderas trumslagaren Fredrik Noréns nya Mirroralbum Sweden Bahia Connection där Fredrik med brasilianska toppmusiker bjuder på gungig samba och bossa-musik. Anrättningen kryddas på ett utmärkt sätt av den tekniskt fantasifulle trumpetaren Joatan Nascimento och den tillika flyhänte gitarristen Jurandir Santana samt sångerskan Ana Paula.
Fredrik som besitter en fingertoppskänsla att hitta nya musiker kan med det här albumet än gång känna sig nöjd!

Mer läsning

Annons