Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzkrönika

Festival på Norra berget

Annons
Lördagen den 18 juni kommer det för tredje året i rad att ljuda synkoperade toner på Norra berget i Sundsvalls Stadspark, bland alla fornminnen och gamla byggnader. Det hela drar igång på eftermiddagen och pågår fram till nattens sena timma.
Den blåtoniga musiken kommer att ljuda från fyra olika scener, mellan vilka publiken kan cirkulera. Till start kommer arton band med olika musikstilar, från tradjazz till modern fusion.
Barfota Jazzmen, Sundsvalls Dixielanders, Wolverine Jazzband och Mississippi Seven försvarar tradjazzens ädla färger. Nevergreen Big Band, Sundsvall Big Band och Kramfors Big Band är fanbärare för den genuina storbandsswingen. Round Midnight hämtar sin näring från bl.a. bebop och 50- och 60-talsmusik med förebilder som Miles Davis, Wayne Shorter och Michael Brecker.
I övrigt medverkar Jazz In Team, Fredrik Norén Trio, Kari Sjöstrand Kvartett, Soprano Meets Clarinet, Hasse Sporre Swing Quartet, Tidal Breeze, Åke Larsson Sextett med flera. Min förhoppning förutom bra och underhållande jazzmusik är att vädergudarna bjuder på värme och sol. De två tidigare festivalåren har det varit en bristvara.
Skivnytt:
Trots att pianisten Ellis Larkin (1923-2002) spelade med storheter som Ella Fizgerald, Coleman Hawkins, Ruby Braff, Joe Williams, Harry Belafonte med flera förblev han något av en doldis för den breda massan. Nu har Lonehilljazzetiketten givit ut en cd, Manhattan at Midnight med trioinspelningar från 1956 och 1958.
Skivan har en speltid på nästan åttio minuter och innehåller Manhattan at Midnight Suite, Penthouse Suite och Blue and Sentimental. Bekanta er gärna med Larkins lyriska, svängiga och harmoniska pianospel som passar utmärkt att koppla av till efter en tuff dag på jobbet.
John Coltrane-influerad kvartettjazz bjuder trumslagaren Pete La Roca, tenorsaxofonisten John Gilmore, pianisten Chick Corea och basisten Walter Booker på Fresh Sound-albumet
Turkish Women at the Bath. John Gilmore är en av jazzens särlingar som mestadels spelat i den spektakulära Sun Ras orkester där musiken inte alltid hade jazzens prägel. Skulle han ha satsat helhjärtat på jazzen hade Coltrane och Shorter fått en svår konkurrent.
På den här utmärkta skivan visar Gilmore sin storhet. I ärlighetens namn har han bästa tänkbara support av komptrion där Corea svarar för ett briljant ackompanjemang. Ett starkt album!
I november 2000 kom Stockholm Jazz Orchestra med Dragonalbumet Lake´s där Göran Strandberg var både arrangör, kompositör och pianist. Nu har volym 2 kommit med titeln Sailing och alla vänner av storbandsjazz kan glädjas åt en timme fylld av underfundiga kompositioner och arrangemang samt några välkända standardlåtar.
SJO har ett solistgalleri som imponerar. Som solister hörs förutom Göran på piano, Karl-Martin Almqvist, Magnus Broo, Johan Hörlén, Martin Sjöstedt, Fredrik Norén, Bertil Strandberg med flera. Den här skivan får mig att hissa flaggan i topp!
Till sist lyfter vi på hatten för pianisten och orkesterledaren Gugge Hedrenius som utsetts till årets Christer Boustedtstipendiat. Grattis!

Mer läsning

Annons