Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzkrönika

Cd-fynda svensk jazz

Annons
På det internationella planet har utgivningen av jazzskivor gått i stå. Nyproduktioner lyser med sin frånvaro. Däremot öser de gamla märkena ut återutgivningar av tidigare succéer. På hemmaplan har vi ännu så länge alerta etiketter som förser marknaden med nyproducerad jazz i alla dess former. Vilket vi tackar för.
Här kommer en kortfattad redovisning av den senaste tidens nypressningar.
Trombonisten Bertil Strandberg hörs vanligtvis i storbandssammanhang men på Sittelalbumet Roads Traveled visar han upp sig i kvartettformat tillsammans med gitarr, bas och trummor. Materialet har Bertil skrivit men även några standardmelodier har smugit sig in.
Moserobies bidrag denna gång är Mandelstam med Per Henrik Wallin & His Gang. Ett friskt album som garanterat berör lyssnaren på djupet. Per Henrik Wallin (1946-2005) var ingen publikfriare. Han gick han sin egen väg och blev därför en av våra mest intressanta jazzmusiker. Wallins musik har inget utrymme för kompromisser endera tycker man om den eller så förkastar man den.
Tillsammans med bland annat trumpetarna Magnus Broo, Bertil Lövgren, saxofonisterna Bernt Rosengren, Stefan Isaksson, Jonas Kullhammar, Fredrik Ljungkvist med flera visar Wallin sin musikaliska storhet, dels som pianist och dels som kompositör. Mandelstam blev en av Wallins sista inspelningar. Bekanta er gärna med hans rikt syresatta musik.
Trumslagargeniet Jukkis Uotila visar på Spice Of Life-skivan Meninas en helt ny sida av sitt musikanteri, då han med den äran trakterar pianot. Bortsett från basisten Anders Jormin omger sig Jukkis med finska spelkompisar där vibrafonisten Sveri Pyysalo är för mig den mest kände.
Förutom Jukkis excellenta pianospel som hämtat sin näring från bl.a. Bill Evans, Herbie Hancock och McCoy Tyner imponerar tenorsaxofonisten Joonatan Rautio med sitt stortonade utspel. Ett album med mersmak.
Oscar Petersongitarristen Ulf Wakenius gör sällan dåligt ifrån sig. Han spelar oftast på toppen av sin förmåga oavsett om det är med O P eller med sin egen kvartett. O P-traditionen håller han vid liv på sitt nya Spice Of Lifealbum Checkin´ In tillsammans med pianisten Carsten Dahl, basisten Yasuhito Mori och trumslagaren Morten Lund.
Musiken som spelas ligger i jazzens mittfåra och samtliga gör ett gediget jobb. Mori och Lund ger Wakenius och Dahl en fast grund att stå på då de ger sig hän i harmoniernas vindlingar. Skivan är ett måste för jazzgitarrvänner!
Saxofonisten, flöjtisten Anders Hagberg och basisten Yasuhito Mori har kamperat ihop i 20 år. Under de åren har det blivit massor av framträdanden och flera skivor. Senaste Imogenaalbumet Tallin är inspelat live i Nikolajkyrkan, december 2002, under den pågående vinterfestivalen i Tallin.
Den samspelta duon bjuder på kontemplativ och tillbakalutad musik, utmärkt att varva ner till efter en stressig dag. Rekommenderas.
De här skivorna visar bredden och klassen på dagens svenska jazz!

Mer läsning

Annons