Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzkrönika

Skivnyheter från USA

Annons
Det hör numera inte till vanligheterna med nyinspelad jazz på skiva från USA. Därför är det positivt att Naxos Sweden denna månad presenterar färska album med storbandsjazz, pianotrio, bebop och en sångplatta från England.
Storbandsjazz i modern tappning, fjärran Basiestuket, kan avnjutas på albumet Bob Mintzer Big Band Old School: New Lessons (MCG). Ett mycket tajt storband med gedigna solister. Speciella gäster, sångaren Kurt Elling och fusiongruppen Yellow Jackets där Mintzer har en central roll med sin saxofon. Musik som glöder. Allt material är skrivet och arrangerat av Mintzers kreativa penna.
Tenorsaxofonisten Tom Scott är kanske inte så känd på våra breddgrader, men det hindrar inte att han är driven musikant. På sin senaste skiva Bebop United (MCG) har han lierat sig med bland andra trumpetaren Randy Brecker och barytonsaxofonisten Ronnie Cuber. Här spelas det modern hardbop utan skyddsnät med fint material av bl.a. Wayne Shorter, Cannonball Adderley och Scott själv. På några spår gästar legenden Phil Woods med sin glödande altsax.
Klassisk pianotriojazz kan höras på pianisten Cyrus Chestnuts nya Telarcalbum, Genuine Chestnut. Tillsammans med Michael Hawkins bas, Neal Smith trummor och gästerna Russell Malone gitarr och Steven Kroon percussion bjuder han på en välblandad repertoar som han själv skrivit, förutom Fats Dominos I´m Walkin´. Chestnut spelar strikt inom traditionens ramar. Jag saknar mera pondus och risktagande. Det är för snällt och polerat.
Jim Tomlinson, mest känd som Stacey Kents make, har kommit med en ny skiva, The Lyric på märket (O+music). Tomlinson är en riktig tråkmåns på sin tenorsax. Han är en utpräglad Stan Getz-epigon utan något eget att berätta. Skivans behållning är pianisten David Newton och sångerskan Stacey Kent som fortsätter på den inslagna vägen med att tolka melodier ur den Amerikanska Sångskatten.
Swingvänner i allmänhet och Goodmanvänner i synnerhet får sitt lystmäte tillgodosett på Sittelalbumet, Swedish Swing Society live at Regina. Vibrafonisten Lars Erstrand, klarinettisten Antti Sarpila, pianisten Ulf Johansson Werre och trumslagaren Björn Sjödin behöver ingen närmre presentation. Den här kvartetten är våra bästa tolkare av Goodmans klassiska kvartettinspelningar.
Saxofonisten David Wilczewski är ett anonymt namn för de flesta trots sina tjugo år i Sverige. Under dessa år har han förekommit i en massa olika sammanhang. Hans nya skiva på Opus3etiketten, Room in the Clouds, är kanske inte ett renodlat jazzalbum utan det lutar mera åt fusionsjazz med en fin gränslöshet och med influenser av "världsmusik".
Till sist vill jag säga till de läsare som undrat över de höga betygen på Måndagsjazzens konserter. Jag har lyssnat aktivt på jazz sedan barnsben, början på 50-talet, långt innan jazzklubben fanns och verkligen hängt med i utvecklingen. Så jag har skaffat mig breda referensramar. Aldrig tidigare under klubbens historia har ett så högklassigt och variationsrikt program presenterats som nu i vår, så jag står fast vid min höga betygsättning.

Mer läsning

Annons