Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzkrönika: Lindgren följer klassiska strömningar

/

Annons
Experimentlustan har alltid varit och är stor inom jazzen. I mitten på 50-talet fick kompositören/dirigenten Gunther Schuller och Modern Jazz Quartets grundare, John Lewis, en idé att mixa klassisk musik med jazz. Den nya musikrörelsen kallades \"The Third Stream\". Tyvärr blev livslängden kort, gissningsvis på grund av trångsynta puritaner i de bägge musiklägren. Det här nya greppet med stora utvecklingsmöjligheter var värt ett bättre öde.
Nu har Magnus Lindgren, på sitt nya album Music For The Neighbours (Amigo cd/dvd) skakat liv i Schuller/Lewis dåtida tankegångar, sett med modernare ögon. Den 24 september ifjol i Stockholms Konserthus spelade Magnus och hans kvartett i sällskap med Rigmor Gustafsson och Malmö Opera Orchestra in sin egen sjusatsiga svit med samma namn som albumtiteln. Resultatet är ett tätt och naturligt samarbete mellan en jazzgrupp och en symfoniorkester. Magnus har huvudrollen med spel på såväl tenorsax, flöjt och klarinett. Men också fint stöd av kompisarna, Mathias Algotsson piano, Fredrik Jonsson bas och Jonas Holgersson trummor. Skivan är inspelad som dualdisc d.v.s. att det är cd på ena sidan och dvd på den andra. Det här spännande \"Third Stream\"-mötet rekommenderas varmt.
Bakom titeln Double Standard döljer sig saxofonisten Cennet Jönsson, pianisten Jakob Karlzon, basisten Hans Andersson och trumslagaren Peter Nilsson. Deras nya Kopaseticskiva Volume One bjuder på sju spännande melodier varav två är Wayne Shorterkompositioner och resten är hämtade ur den amerikanska sångboken. Med iver och spelglädje dissekerar de fantasifullt och idérikt materialet in i minsta detalj. En kul platta med en spelglad kvartett som går sin egen väg trots alla förebilder som finns att luta sig emot. Ett starkt album!
Trombonisten Eje Thelin (1938-1990) är en av de stora musikerna i svensk jazzhistoria. Han inledde karriären 1953 i dixieorkestern Pygmé Jazz Band för att några år senare övergå till modernare tongångar. Mellan 1968 och 1972 var han verksam som professor vid musikhögskolan i Graz, Österrike och flitig konsertartist runt om i Syd- och Mellaneuropa.
Tillsammans med basisten Palle Danielsson och österrikiske trumslagaren John Preininger (1947-2002) gjorde han en inspelning i ORF-studion i Graz den 15 januari 1969 som sedan legat bortglömd men som nu givits ut på Dragonalbumet Eje Thelin Graz 1969. Materialet som spelas är folkmelodierna Lapp-Nils Polska och Ack Värmeland du sköna samt Lennon/McCartneys The fool on a hill plus fem egna nummer. Den här omistliga skivan visar att Eje Thelin var en världsartist på sitt instrument, en av jazzhistoriens bästa trombonister genom tiderna. Skivan är en helgjuten produkt som ingen sann jazzvän får missa!
Det blir mera spännande cd-nyheter i kommande krönikor!

Mer läsning

Annons