Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Assur debuterar som regissör

Tystnad tagning. Varsågod att börja. I går filmades delar av Jens Assurs novellfilm Den sista hunden i Rwanda i Sundsvall. ST var på plats under inspelningen. — Att jobba med spelfilm känns som en enorm utmaning, säger Jens Assur.

Annons
ST är på plats under filminspelningen av Den sista hunden i Rwanda, med Jonas Karlsson och Reine Brynolfsson i huvudrollerna.
Vi befinner oss på ett kalhygge någon mil utanför Sundsvall. Kameran går och barnen som spelar in en scen där de håller i trävapen och leker krig med varandra gör sitt yttersta för att scenen ska bli bra.
Tack, det räcker. Bra jobbat. Men vi kör en gång till med ännu mer inlevelse, säger Jens Assur som både skrivit manus och regisserar filmen.
Omtagningarna är många. Fyra dagars filmande kommer att resultera i blott tio minuter film.
Det är så mycket som måste stämma i varje scen. Film känns som en enorm utmaning där jag får jobba med skådespelare, manus, rörlig bild, scenografi, musik.
Den sista hunden i Rwanda handlar om en fotograf som är på jobb i ett krigshärjat Rwanda efter massakern 1994. Filmen är delvis självbiografisk med scener som ska ge återblickar till Jens Assurs egen barndom när han lekte krig som barn, lumpen och från Rwanda, där han var på plats som fotograf under folkmordet, 1994 då utsänd av Expressen.
Ja, till viss del är det självupplevda händelser men mycket i handlingen är också sånt som jag har läst, hört eller bara fantiserat ihop.
Jens Assur behöver ingen närmare presentation inom foto. Han är född i Jämtländska Blåsjön, men växte upp i Sundsvall innan han flyttade till Stockholm och började på Expressen. Där utvecklades han snabbt till en av deras skickligaste fotografer och började sedermera frilansa. Genom åren har han gjort flera uppmärksammade fotoreportage och erhållit en mängd utmärkelser.
Men spelfilm är något helt nytt för honom.
Ja, det är min första. När vi började filma i Rwanda kändes det svårt att gå in i en roll som regissör. Men det har gått över förväntan och jag har förmånen att få jobba med några av landets bästa inom foto, ljud och filminspelning.
När filmprojektet blev aktuellt ville han tillbaka till sina hemtrakter för att filma och samarbeta med Film i Västernorrland.
All film i Sverige behöver inte skapas i Trollhättan. Vi har väldigt bra resurser här uppe i Norrland som vi bör utnyttja och det finns fina inspelningsplatser.
Den sista hunden i Rwanda spelas in i Rwanda och Sverige. Jens Assur säger att filmen följer tre huvudtrådar: folkmordet i Rwanda, kopplingen mellan unga pojkars fascination för krigslekar och vuxna mäns dragningskraft till krig, samt kopplingen mellan mobbning och trakasserier i Sverige och grova våldsbrott i andra länder. I det här fallet, Rwanda.
Det är dags att inse att vårt beteende i Sverige har mycket gemensamt med de samhällen i andra länder som vi fördömer.
Den 30 minuter långa novellfilmen kommer att visas på Göteborgs filmfestival, 2006, och spridas över hela världen till andra festivaler. Den kommer också att sändas i SVT under nästa sommar.
Jens Assur jobbar i huvudsak med olika bildreportage och utställningar. Nästa år lanseras hans nya ännu hemliga utställning på Moderna museet i Stockholm. Men han har fått mersmak av filminspelning och utlovar fler filmer i framtiden.
Ja, absolut. Det är enormt stimulerande att kunna dramatisera och därmed göra budskapen tydligare med hjälp av flera olika konstnärliga uttryck, säger Jens Assur.

Magnus Wiklund
magnus.wiklund@st.nu
060-197170

 

BILD 2

Jens Assur instruerar filmteamet inför nästa scen. Skådespelaren Leo Danielsson, från Stockholm, väntar.

 

BILD 3

Jens Assur diskuterar med Marek Wieser, en av landets bästa filmfotografer, på inspelningsplatsen.  Mer läsning

Annons