Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica Alba: "Jag vill göra allt"

Annons
Jessica Alba är bara 24 år men har varit arbetande skådespelerska halva livet. I år har hon fått sitt genombrott på bioduken med roller i serietidningsfilmerna "Sin city" och "Fantastic four". Men Alba har större drömmar än så.


Hon är hyperfixad och välklädd med egen makeupartist som väntar i kulisserna, men Jessica Alba är ingen bimbo. Som multietnisk kvinna (hon har rötter i Mexiko, Spanien, Danmark och Frankrike) har hon kämpat mot stereotyper i hela sitt liv - i synnerhet i Hollywood. Ett sätt att bli av med fördomarna var att blondera håret.

- Många ville stoppa in mig i ett fack som mörk och exotisk flicka. Men jag är amerikan. Att vara blond gjorde det lättare för folk att se att jag kan spela vad som helst. Det är skönt att inte bli instoppad i ett fack på grund av min ras. Ingen säger ju till Cate Blanchett "du är australier, du kan inte spela någon från Södern". Man kan vara kameleont, det är ju det vi sysslar med - att klä ut oss för brödfödan.

Jessica Alba slog sig in i branschen via några stora tv-roller, först i familjeserien "Flipper" och sedan i James Camerons mörka framtidsserie "Dark Angel". I den sistnämnda spelade hon en genetiskt framtagen legosoldat som flyr från förläggningen och blir brottsbekämpare i ett laglöst Seattle. Serien fick kultstatus och ledde till flera filmroller för Alba, nu senast i Robert Rodriguez "Sin city" och Tim Storys "Fantastic four".

"Fantastic four" är ett lättsamt superhjälteäventyr där Jessica Alba spelar en kvinna som får förmågan att kanalisera sina känslor till att göra sig osynlig. Alba menar att inskjutet mellan specialeffekterna och slapstickhumorn finns ett feministiskt budskap.

- Sue känner sig osynlig när hon är känslosam och kvinnor anses vara det svagare könet för att de är känslosammare. Men om man bejakar sina känslor, som Sue, då återtar man kontrollen. Då får man ett vidare perspektiv än män.

Jessica Alba växte upp i den amerikanska Södern och i Kalifornien, och hon sticker inte under stol med att det var en ganska förfärlig barndom. Hon hade svårt att passa in, både i sin familj och i skolan.

- Jag hade inga vänner alls, någonsin, och alla mina lärare hackade på mig. Jag hade mycket åsikter och ifrågasatte alltid auktoriteter - från att jag var fyra år och min lärare tvingade mig att skriva med höger i stället för med vänster hand.

Redan vid fem års ålder ville hon bli skådespelare och som tolvåring tog hon sin första teaterlektion. Nio månader senare hade hon en agent och fick sina första roller. Skådespeleriet gav henne riktning, oberoende och en egen röst.

- Jag fick en strikt katolsk uppfostran och jag var alltid väldigt europeisk i min mentalitet, i mina tankar om kvinnors sexualitet och plats i världen. Det amerikanska samhället är väldigt förtryckande och får en att känna sig skyldig för att man är kvinna. Jag kände mig alltid utstött. Men om jag hade accepterats och inte retats så mycket när jag var barn hade jag antagligen inte blivit skådespelare.

Varför blev du retad?

- För att jag såg annorlunda ut. Jag hade stora läppar och var lång och lite överviktig. Jag var lika stor när jag var tio som jag är nu. Jag blev varken accepterad av vita ungar eller av latinoungar. Vi bodde i ett överklassområde men utan överklasspengar så jag blev retad för mina kläder. Det var hemskt.

Nu har du blivit en publikfavorit och vunnit People´s Choice Awards. Hur känns det?

- Det är trevligt, för jag kände alltid att det fanns andra som var som jag - jag kände bara ingen av dem.

Vad har du för karriärdrömmar?

- Att ha en karriär som ingen annan haft. Jag vill göra action, drama, romantisk komedi. Jag tror inte att någon kvinna lyckats göra allt, man är antingen "romantisk komedi"-tjejen, den dramatiska skådespelerskan eller tjejen i actionfilmer. Jag vill göra allt. Och så vill jag producera och få fler kvinnor att regissera, skriva, spela i och producera filmer. (PM)


Fakta:

Namn: Jessica Marie Alba.

Född: Den 28 april 1981 i Pomona. Kalifornien.

Familj: Mamma med franskdanskt påbrå och mexikanskättad pappa, brodern Joshua och pojkvännen Cash Warren.

Filmer (i urval): "Sommarlägret" (1994), "Never been kissed" (1999), "Honey" (2003) och "Sin city" (2005). Hon har även gjort huvudroller i tv-serierna "Flipper" (1995) och "Dark angel" (2000).

Aktuell: Med "Fantastic four" som har premiär den 13 juli. Hon har även skrivit på kontrakt för två uppföljare.

Mer läsning

Annons