Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbet på häktet blev fänglsande tv-serie

Annons
Relationen mellan plitar och tjuvar är temat i SVT:s nya dramaserie "Häktet". I fyra avsnitt får tittarna följa Vicky Tesanovic, en ung tjej som tar jobb på ett konfliktfyllt häkte befolkat av hårda vakter och frustrerade interner. Serien präglas av subtil svart humor med tragiska förtecken.


Idén till "Häktet" fick manusförfattaren Kalle Lind när han jobbade som just häktesvakt. Han snappade upp konversationer och situationer och insåg snart att här fanns det en uppsjö av uppslag. Men han berättar att han tyckte att det var viktigt att leverera historien med en stor bit humor för att göra den trovärdig.

- Jag hade samlat på mig ett antal karaktärer och jag kände att jag ville berätta deras historier. På sådana här ställen finns det mycket humor och jag kände att det var viktigt att berätta det också. Jag jobbade även som ledare för ungdomar med problem och många av karaktärerna kommer därifrån också, säger Kalle Lind.

Historien i "Häktet" kretsar kring den 29-åriga Vicky Tesanovic, spelad av Suzanna Dilber, som kommer från en jobbig bakgrund. Hon är ensamstående mamma och hennes bror tog livet av sig på samma häkte som hon nu har fått jobb på. Personalen och de intagna utgör en minst sagt brokig skara. Alla karaktärerna är dynamiska och har sina egna små egenheter och problem. Det blir tvära kast mellan komiska och tragiska situationer.

- Det är många dominanta figurer i serien och den enda motpolen till alla de där är ju min karaktär. Det som är bra med serien är just att det är ett så mångbottnat manus och det är berättat med en varm humor, säger Suzanna Dilber.

"Häktet" är regisserad av Susan Taslimi vars uppsättning av "Lasermannen" nyligen hade premiär på Göteborgs stadsteater. Alla skådespelarna lovordar hennes lyhördhet och tydlighet under arbetet med "Häktet".

- Man kan inte vara flummig som regissör. Man måste vara tydlig och känna en kärlek till skådespelaryrket. När man gör teater så har man långa repetitioner att jobba utifrån. När det gäller film så handlar det om att jobba inne i huvudet och se till att få en klar bild där inne innan man sätter i gång, säger Susan Taslimi.

Bland karaktärerna i serien märks, förutom Vicky Tezanovic, den osympatiske vakten Krister Söderman (Göran Berlander), den oberäknelige internen Boban Stankovic (Ove Wolf) och kontrollfreaket och vaktchefen Jörgen Träff, spelad av Pelle Öhlund. Det är många stora viljor under samma tak.

- Ibland kändes det som om allt blev för stort, rent skådespelsmässigt. Susan kunde till exempel säga: "var ännu argare" när man tyckte att man hade tagit i ordentligt. Jag blev tvungen att fråga henne om hon var säker på att hon kunde få ihop allting eftersom det kändes som att man spelade över ibland. Men jag litade på henne och det märker jag nu att jag gjorde rätt i, säger Göran Berlander. (PM)

Mer läsning

Annons