Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan och Jon gör video till ny stjärna

/
  • Videomakarna Johan Lehman och Jon Lindroth under en spännande arbetsdag i Ystad där videon till Why spelades in. Låten är ledmotiv i den nya wallanderfilmen.

När den nya Wallander-filmen går upp på biograferna i december så släpps även den tillhörande låten Why. Sjunger gör det nya stjärnskottet Maria Marcus och videon görs av Sundsvalls egna videomakare: Johan Lehman och Jon Lindroth.

Annons
Det har varit en bråd sommar och höst för Johan Lehman och Jon Lindroth. Sedan de slog sina påsar ihop i början av sommaren så har de hunnit med att göra videon både till Confusions singel Imagination och senaste videon till Stereo Starboy, som är så avancerad att duon inte har hunnit göra den klar trots att materialet filmades i september.
Ett annat jobb kom dessutom emellan. Skivbolaget och distributören Bonnier Amigo bad killarna att göra videon till den låt som är med i kommande filmen om kriminalkommissarie Kurt Wallander Mastermind. Filmen går upp på biograferna den 16 december, och någon gång i samband med det så kommer videon med Maria Marcus, med Johan Lehman och Jon Lindroth bakom spakarna, att börja rulla på musikkanaler som ZTV och MTV.
Samtidigt som arbetet med Wallander-videon har pågått så har förarbetet till Ångebandet Takidas video, som spelas in nu på söndag, löpt parallellt.
När Sundsvalls Tidning träffar videoduon så har redigeringen av videon till Why precis kommit igång. Trots att klippningen hittills bara tagit några timmar så börjar videon redan att ta form. Och med tanke på det intensiva schemat så är killarna nöjd med sin insats hittills.
Det känns väldigt bra, måste jag säga. Vi brukar ha ungefär en månads förproduktion på en musikvideo för något som bara ska bli tre till fyra minuter så är det jättelång tid. Men vi fick reda på det här med Wallander-videon för ungefär tre veckor sedan, så vi åkte ner till Stockholm, såg filmen, hade möte, spånade idéer på tåget hem och ändrade idén på tåget ner igen, berättar Johan Lehman och skrattar.
Sedan var det ju det där med att åka ner och jobba med ett team som vi inte ens hade träffat innan. Men de var otroligt effektiva och ödmjuka, säger Jon Lindroth.

Arbetar med Wallanderteamet
Johan Lehman och Jon Lindroth fick nämligen arbeta med samma team som ligger bakom Wallander-filmen. Samma ljussättare, samma sminkös och samma rekvisita. Och eftersom dealen med Bonnier Amigo säger att om den här videon blir bra så kommer duon få göra fler videos, så byggdes naturligtvis nervositeten på.
Men det här är två videomakare som inte behöver vara oroliga. Redan nu är det nästan helt klart att det blir en till video med Maria Marcus. Dessutom kommer electronica-artisten Sophie Rimheden upp till Sundsvall i slutet av vintern för att få sin nya video inspelad av Johan Lehman och Jon Lindroth. Och så ska ju Takida-videon göras och Stereo Starboy-videon klippas.
Imponerande, med tanke på att ingen av killarna har en formell filmutbildning, utan har lärt sig enbart genom att prova sig fram. Dessutom kollar de mycket på andra filmer och videos och lärt sig känna igen vad som är bra och vad som inte är det.
Vi ser hela tiden videos som försöker berätta så mycket på så kort tid. Vi gör ofta en enkel story som går att berätta under den här tiden. Det måste ju vara väldigt okomplicerat, säger Johan Lehman.
Sedan är det också så att performacedelen ofta tar över så mycket i videon, det är artisten som ska fram så otroligt mycket, fortsätter Jon Lindroth. Vi känner att vi vill komma bort lite från det, att ta fram berättelsen och så kommer artisten i andra hand.
Vi går lite mer åt film-hållet. Det absolut bästa är att inte har med artisterna över huvud taget, det är sådan video vi vill göra, säger Johan Lehman.

Fakta: Tre musikvideos jag önskar att jag själv hade gjort

Jon:
Smack my bitch up Prodigy
Tripping Robbie Williams
The hardest button to button White Stripes

Johan:
All is full of love Björk
Come into my world Kylie Minogue
Weapon of choice Fatboy Slim

Mer läsning

Annons