Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Karlsson - kung för en höst

Annons
Jonas Karlsson släpper inte taget om den svenska publiken. Nu är han birollernas man på bio och på teatern är han kung - i Strindbergs "Erik XVI"


Det är nästan komiskt när man radar upp dem - fyra filmer under fyra månader som alla har Jonas Karlsson i rollistan. Han spelar läkare i "Doxa", storebror i "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö", lillebror i "Bang, bang orangutang" och mörkerfigur i "Storm". Själv förklarar han filmstockningen med att han tog ett års tjänstledighet från jobbet på Dramaten.

- Jag skulle skriva dramatik och vara lite ledig med mina barn. Men när man är tjänstledig får man ju ingen lön och man kan inte stämpla. Och skriva pjäser, det kan jag lova att man inte blir rik på.

- Så jag gjorde lite jobb, lite mindre roller med spännande regissörer. Jag gjorde en maffig storebrorsa och en riktigt klen lillebrorsa och lite andra smågrejer. Jag har spelat ganska många stora roller så det finns något skönt i att spela lite små. En sådan roll som Erik kräver så mycket och tar så mycket av hela ens värld.

Det är Stockholms stadsteater som sätter upp August Strindbergs pjäs, i regi av Lennart Hjulström som också skurit kraftigt i det omständliga krönikedramat. I Strindbergs berättelse om Vasasonen är Erik en mycket olämplig kung - han anklagar alla i hans omgivning för att vilja honom illa, agerar efter varje impuls och kastas mellan självförhärligande och djup ånger. För Jonas Karlsson innebar den lynnige rollfiguren en verklig utmaning.

- För att klara av att leva måste man censurera sig själv i ett mycket tidigare stadium. Det kan vara rätt knepigt att släppa på de spärrarna fast det är ju jävligt härligt när man väl gör det. Sedan har han det ganska jobbigt, det är ganska smärtsamt att vara Erik. Erik XIV var ju den förste kungen som ärvde sin tron - det är klart att han hade mycket fiender och var hotad från alla håll.

I centrum för pjäsen står Eriks förhållande till älskarinnan Karin Månsdotter och rådgivaren Göran Persson (ja, han hette faktiskt så). De tre försöker skapa en bra kung av den känslige ynglingen men i stället snubblar de över varandras goda intentioner.

- Kungadramerna är ju intressanta i dag för att kungen blir en ganska bra metafor för den fria människan som har alla möjliga valmöjligheter men som egentligen kanske mest kämpar med sig själv, säger Jonas Karlsson.

Vad tycker du om Strindberg som dramatiker?

- Jag är djupt imponerad av honom. Alla de här karaktärerna är ju på något sätt delar av honom själv, man skulle ju kunna tänka sig att allt det här händer i Eriks huvud. Men ändå lyckas han vara så klar i tanken med allihop. Det är fantastiskt bra dramatik. Och replikerna är som mumma i munnen.

Han är dubbelt aktuell på Stockholms stadsteater i höst - hans debutverk som dramatiker, "Nattpromenad", får nypremiär dagen efter "Erik XIV". Efter det ser han särskilt fram emot Måns Mårlind och Björn Steins film "Storm". Den har premiär i januari och än så länge hålls mycket av handlingen hemlig. Eric Ericsson spelar huvudrollen som en kontrollmanisk kille som hamnar i gränslandet mellan mardröm och verklighet när han träffar en mystisk kvinna (Eva Röse). Jonas Karlssons karaktär är av det mörkare slaget.

- Jag har väldigt höga förväntningar på "Storm" för den liknade ingenting som jag har gjort förut. Science fiction är inte min genre och först var jag väldigt tveksam, "vad är det här för någonting". Men regissörerna var så jävla entusiastiska och jag blev smittad av deras bilder. Sedan var det så roligt hela vägen.

Nästa år syns han en i ny huvudroll på bio, i fotbollsfilmen "Offside", där han bland annat spelar mot fotbollsstjärnan Tina Nordlund. Den spelades in under sommaren.

- Det var otroligt roligt att spela fotboll - åh, vad det låter som att jag bara leker på jobbet! Men jag var riktigt bra. Vi hade ett par tre dagar då vi bara spelade in matchscener och då var jag tvungen att träna upp mig. Annars går man sönder. Vi ska åka till Liverpool och ta lite kompletteringar - jag är så illa tvungen att åka till Liverpool (skratt).

Nu har du gjort huvudroller och biroller på film, tv och teaterscener - och hyllats som dramatiker. Vad drömmer man om då?

- Då drömmer man om att skriva ännu fler pjäser, och ännu bättre. Om att göra ännu fler huvudroller och biroller. Det är det fina med det här jobbet, att det är nytt hela tiden. Det går att ta med sig väldigt lite. Plötsligt står man där och så är det helt nytt - varje gång. Det är ju bara att vara glad för att det är så - så att man inte hinner tröttna.

- Jag har tänkt att det ska bli lite mer fifty fifty med skrivandet. Sedan kanske jag regisserar också, jag är lite sugen på det. Om jag hittar rätt pjäs - eller filmmanus. (PM)


Fakta/Jonas Karlsson

Fullständigt namn: Sven Bert Jonas Karlsson.

Född: Den 11 mars 1971 i Södertälje.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Fru och två barn.

I cd-spelaren: Keren Anns "Nolita".

Senast lästa bok: "En himmel för Elliot" av Katarina Danielsson.

En favoritfilm: Christopher Guests "Best in show".

Hjälte: Tobias Linderoth, mittfältsmotor i svenska herrlandslaget i fotboll.

Aktuell: Med titelrollen i Strindbergs "Erik XIV" som har premiär på Stockholms stadsteater den 7 oktober. Dessutom syns han i fyra biofilmer under hösten och vintern.

Mer läsning

Annons