Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jori Hulkkonen flörtar med 80-talet

Annons
Finske elektroveteranen Jori Hulkkonen har bytt spår. På sitt nya album har han satsat mer på låtskrivandet - och influerats ännu mer av 1980-talsmusikens mörka vrår.


Jori Hulkkonen växte upp i Kemi i nordligaste Finland. Där var pop- och ungdomskulturen under 1970- och 80-talen ganska torftig, så han rattade in svenska P3 och for så ofta han kunde till närbelägna Haparanda för att köpa skivor. New wave, synthpop och new romantic ledde vidare till den nyfödda house-, techno- och elektroscenen och 1988 köpte Jori Hulkkonen sin första sampler och trummaskin. Sedan dess har han varit den elektroniska musiken trogen.

Hulkkonen berättar på kantig finskbruten engelska att han nyss har kommit hem efter en omgång spelningar i Sverige. Härnäst är det de finska scenerna som ska få ta del av hans musik. Trots att han har varit en av Finlands största exportartister i flera år har han faktiskt inte turnerat i sitt hemland förut. Men med det nya albumet "Dualizm" hoppas han på att vinna fler finska lyssnare.

- Jag tror att min musik ligger i tiden. Den passar folk som är i min ålder, så där i 30-årsåldern. För folk vill nog höra musik som har rötter i det de gillade när de var unga, säger han.

Från början höll sig Jori Hulkkonen till den traditionella house-, techno och elektroscenen. Han samarbetade med artister som svenske Cari Lekebusch och gjorde musik som kanske inte riktade sig till den breda massan. Men nu har han valt en ny väg - eller snarare tagit ett rejält kliv tillbaka till den musik han växte upp med.

- Det nya albumet är lite av en flykt. Jag ville ta musiken åt ett annat håll och göra något annorlunda än det jag har gjort förut. Jag trodde att jag skulle kunna fortsätta på samma spår hur länge som helst men sen upptäckte jag att det bara blev upprepningar. Så jag gjorde ett medvetet val att ändra på mig. Den här gången har jag jobbat mer med låtskrivandet och sången. Skivan blev nästan lite poppig.

Det hörs tydligt att det är 1980-talsmusiken som har inspirerat till låtarna på "Dualizm". De klingar av Human League, Depeche Mode och tidiga Ultravox. John Foxx från det sistnämnda bandet sjunger till och med på en av låtarna och förutom han hörs bland andra kanadensaren Tiga och svenske José González på skivan.

Samarbetet mellan Hulkkonen och González startade när finländaren gjorde en remix av den svenske sångaren, gitarristen och låtskrivarens låt "Crosses". När González sedan besökte Finland skickade Hulkkonen ett mejl och bad honom hälsa på i studion. Det gick "snabbt och smärtfritt" att slänga ihop en låt och kanske blir det mer samarbete i framtiden, säger Jori Hulkkonen.

- Jag skulle gärna jobba med honom igen.

Men först och främst väntar en turné runt om i Europa, både i Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien. (PM)


Fakta/Jori Hulkkonen

Ålder: 31

Bor: Turku, Finland

Yrke: Gör musik, skriver i tidningar och jobbar med radio

Skivor i urval: "Under northern ground" (1993), "Selkäsaari tracks" (1996), "The spirits inside me" (1998). "When no one is listening we are invisible" (2001), "Different" (2002)

Mer läsning

Annons