Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josef Fares tog Imad på svenskt filmäventyr

Annons
Imad Creidi är för ung för att minnas krigsåren i hemlandet Libanon. Med hjälp av en svensk regissör fick han resa tillbaka i tiden, till skyddsrummen och bomberna. Nu syns han i huvudrollen i Josef Fares "Zozo".


Filmens Zozo är en libanesisk pojke som förbereder sig för att lämna Beirut. Hela familjen ska fly kriget till farmor och farfar som bor i Sverige. Men en fasansfull händelse tvingar Zozo att ta sig till Sverige på egen hand. Väl där väntar något som kan vara nästan lika skrämmande för ett barn som en krigshärd - en svensk skolgård.

- Men i verkligheten blev jag bra kompis med alla de svenska skådespelarna, till och med killen som ger mig stryk i filmen, säger Imad Creidi.

- Och Sverige är vackert, allt är så grönt. Här är vackrare än i Libanon.

"Zozo" är inspirerad av Josef Fares egna barndomsupplevelser men berättelsen är fiktiv. Zozo är tuffare än Josef men råkar också ut för hemskare saker. Och enligt regissören själv är Imad Creidi "mycket sötare än jag någonsin var". 14-årigen i soffan är liten och späd med stora ögon och lockigt hår, pratar avslappnad engelska och öser beröm över Fares.

- Han har allt - han är ung, berömd och skicklig. Som regissör tycker han inte om att pressa folk. Han skrattar alltid, även när det är jobbigt. Han tvingar en inte att bara läsa ur manuset, man får göra det på sitt sätt så att det blir naturligt. Jag var aldrig nervös framför kameran.

- Imad hade inte ångesten och kraven som en vuxen skådis kan ha - inte behovet att bli uppvaktad, berättar Josef Fares. Under 54 inspelningsdagar gnällde han inte en enda gång. Han snappade upp allt och gjorde en otroligt bra tolkning av rollen.

Josef Fares valde en libanesisk skådespelare eftersom han ville ha en Zozo som pratade svenska med precis rätt brytning. Imad Creidi fick lära sig språket på tio dagar men tycker inte att det var någon större utmaning.

- Nej, jag kan tyska och det är likt. Jag hade inga stora problem med att lära mig svenska - jag hade ju en lärare varje dag i flera timmar under de tio dagarna.

Filmen utspelar sig 1987, fyra år innan Imad Creidi föddes. I samband med inspelningen fick han för första gången en konkret bild av det krig som fortfarande präglar hans föräldrageneration.

- Jag visste inget om hur det var, jag fick fråga mina föräldrar om de verkligen fick springa ifrån bomberna till skyddsrummen och så. De berättade hur otäckt det var.

Imad Creidi har agerat förut men bara i reklamfilm. Klivet från att le in i kameran och säga snälla saker om ris, juice och yoghurt till att spela ut alla känslorna i "Zozo" var stort, men nu är han helt inriktad på en filmkarriär.

- Jag har lärt mig hur man gör film. Jag ställde frågor hela tiden, "vad är det här för pryl?", "hur funkar kameran?". I Sverige fick jag svar men inte i Libanon. Libaneser har inte lika stort tålamod.

Vad har du och Josef Fares för relation nu?

- Vi är vänner - bröder. Vi spelar tv-spel ihop. Han vinner. (PM)


Fakta/Imad Creidi

Född: Den 11 maj 1991.

Bor: I Geita, Libanon.

Familj: Mamma, pappa och brodern Elie.

Lyssnar på: Iron Maiden, Metallica och hiphop. Själv spelar han trummor, keyboard och gitarr.

Senast lästa bok: "Horla" av Guy de Maupassant (i skolan).

Favoritfilm: "Sagan om ringen".

Hjälte: "Josef Fares är min förebild i karriären".

Aktuell: Med titelrollen i Josef Fares "Zozo" som har premiär den 2 september. Filmen ska även visas på Torontos filmfestival.

Mer läsning

Annons